tortičky

Dobré jedlo

OVOCNÉ TORTIČKY s krémom patisserie: Na sviatočnú nôtu

Ajajaj, to vyzerá až moc dobre :)

Na cesto:

  • 170 g mäkkého masla
  • 85 g kryštálového cukru
  • 1 vajce
  • pol lyžičky vanilkového extraktu
  • 260 g polohrubej múky + na posypanie dosky

Na krém patissiíere:

  • 300 ml mlieka
  • 2 žĺtky
  • 50 g kryštálového cukru
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 3 kopcovité lyžice hladkej múky

Na ozdobenie:

  • drobné čerstvé ovocie
sladká výzva
Čítajte viac
16 najkrajších tortičiek z MARCOVEJ Sladkej výzvy: VÍŤAZKA Katarína ju upiekla ako profíčka

Pripravíme cesto:

  1. Cukor s maslom a vanilkovým extraktom vymiešame na jemný krém. Pridáme vajce a potom preosiatu múku. Vypracujeme hladké cesto a necháme ho zabalené v mikroténovom vrecku odležať asi pol hodiny v chlade.
  2. Odležané cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme z neho kolieska o niečo väčšie, ako sú formičky. Jemne vtlačíme do formičiek a dáme minimálne na pol hodiny do chladničky.
  3. Rúru predhrejeme na 200 °C. Cesto popicháme vidličkou a každú formičku vystelieme vystrihnutým papierom na pečenie. Zaťažíme ryžou alebo fazuľou a pečieme „na slepo“ 10 minút. Odstránime záťaž a papier a dopekáme 5 minút do zlatohneda.

Pripravíme krém:

  1. V hrnci dáme zohriať mlieko a medzitým zvlášť vymiešame žĺtky s cukrom a s vanilkovým extraktom. Primiešame múku a horúce mlieko.
  2. Hmotu vlejeme naspäť do hrnca a zohrievame na miernom ohni, kým nevznikne hustý krém.
  3. Necháme mierne vychladnúť a naplníme ním upečené košíčky. Pred podávaním ozdobíme drobným ovocím.

Kategórie