Postup

 krok

Mäso umyjeme, osolíme, posypeme čiernym korením a koreniacou zmesou. Do pekáča dáme bravčovú masť, vložíme pripravené mäso, zvrchu a po bokoch ho obložíme plátkami slaniny. Podlejeme asi 100 ml vody a prikryté pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 220 stupňov asi hodinu. Potom teplotu znížime na 200 stupňov.

 krok

Len čo začne vypečená šťava hnednúť, mäso podlejeme červeným vínom. Pečieme ešte hodinu-dve, podľa potreby. Desať minút pred dokončením pečenia mäso odkryjeme a posypeme rozdrveným novým korením a borievkami. Upečené mäso vyberieme a udržiavame v teple.

 krok

Šťavu z výpeku rozriedime v 100 ml prevarenej vody, precedíme cez sito a zahustíme kyslou smotanou zmiešanou s trochou vody a s hladkou múkou. Omáčku osolíme a okoreníme. Na miernom ohni premiešame a pridáme 2 lyžice čučoriedkového džemu alebo kompótu. Do pripravenej omáčky vložíme mäso pokrájané na plátky. Podávame s knedľou.

Kategórie