Smelo ju upečte aj cez týždeň: JAHODOVÁ ROLÁDA svieža ako májový bozk
Jednoduchý recept vám nezaberie veľa času a tak si domáci dezert z čerstvých jahôd môžete dopriať aj v strede pracovného týždňa.
- 60 min.
- porcie: 4
- Stredná
Suroviny
Na cesto:
- 50 gpistácií
- 3 ksvajcia
- 120 gjemného kryštálového cukru + cukor na zrolovanie
- 2 lyžicenastrúhanej kôry z chemicky neošetreného citróna
- 1 štipkasoli
- 120 ghladkej múky
- 1 lyžicakypriaceho prášku
Na krém:
- 500 gjahôd
- 350 gsmotany na šľahanie
- 40 gpráškového cukru
- 2 balíčkystužovača šľahačky
Postup
krok
Pistácie najemno nasekajte. Vajcia rozklepnite do väčšej misy, pridajte 120 g cukru, nastrúhanú citrónovú kôru a štipku soli. Ručným mixérom šľahajte 10 minút, až vznikne hustý krém. Múku s kypriacim práškom v niekoľkých dávkach preosejte na vajcový krém a spolu s nasekanými pistáciami metličkou zašľahajte.
krok
Rúru predhrejte na 190 stupňov Celzia. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie. Vložte do vyhriatej rúry a na 2. mriežke odspodu pečte 7 až 8 minút. Upečený piškótový plát by mal byť zlatožltý a na dotyk pružný. Upečenú piškótu hneď vyklopte na čistú utierku posypanú tenkou vrstvou cukru.
krok
Opatrne stiahnite papier, piškótu otočte a spolu s utierkou zrolujte. Nechajte vychladnúť. 400 g jahôd umyte, očistite a pokrájajte na kúsky. Dobre vychladenú smotanu zmiešajte so stužovačom šľahačky vyšľahajte do polotuha. Oslaďte 40 g práškového cukru a vyšľahajte dotuha. Cukrárenské vrecúško naplňte 3 lyžicami šľahačky a odložte si ho na neskôr.
krok
Piškótu rozviňte a nahrubo natrite zvyšnou šľahačkou, pritom po okrajoch cesta nechajte voľný dvojcentimetrový okraj. Na šľahačku rovnomerne poukladajte pokrájané jahody. Piškótu opäť zviňte. Pomocou cukrárenského vrecúška naplneného šľahačkou roládu ozdobte malými bodkami a odložte na pol hodiny do chladu. Zvyšné jahody prekrojte a dozdobte nimi povrch rolády.
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Je čas čerešní, je čas na bublaninu

Kedy ste naposledy jedli ŽEMĽOVKU? Pripravte ju zo sezónneho ovocia
