Sladká desiata? Hruškový KOLÁČ s brusnicovou posýpkou je dobrá voľba
Sladká pochúťka do školy, či do práce, alebo dobrota ku kávičke? Nech už s týmto koláčom naložíte akokoľvek, určite vám padne na úžitok.
- 60 min.
- porcie: 4
- Stredná
Suroviny
Na kvások:
- 25 gdroždia
- 1 lyžicakryštálového cukru
- 1 lyžicahladkej múky
- 75 mlvlažného mlieka
Na cesto:
- 300 ghladkej múky
- pol lyžicasoli
- 50 gkryštálového cukru
- 100 mlmlieka
- 50 gmasla + trochu na vymastenie plechu
- 1 ksvajce
- 1 ksolej na pomastenie cesta
Na plnku:
- 1 kgošúpaných hrušiek
- 400 gkyslej smotany
- 80 gkryštálového cukru
- 1 balíčekvanilínového cukru
- 80 mlmlieka
- 2 ksvajcia
- 1 balíčekpudingového prášku a vanilkovou príchuťou
Na posýpku:
- 100 ghladkej múky
- 60 gpráškového cukru
- 60 gstudeného masla
- 75 gsušených brusníc
Postup
krok
Droždie, cukor a múku premiešame, zalejeme vlažným mliekom a necháme vykysnúť. K múke do cesta pridáme kvások, soľ, cukor, mlieko, v ktorom sme rozpustili maslo a rozšľahali vajce. Vypracujeme cesto, prikryjeme ho utierkou a necháme na teplom mieste vykysnúť. Pripravíme plnku: Hrušky ošúpeme, vykrojíme jadrovník a pokrájame na tenké plátky. Kyslú smotanu zmiešame s kryštálovým a vanilínovým cukrom.
krok
Pridáme mlieko, v ktorom sme rozšľahali vajcia, pudingový prášok a premiešame. Pripravíme posýpku: Múku s cukrom a maslom prstami spracujeme na posýpku a zmiešame s nadrobno pokrájanými sušenými brusnicami.
krok
Rúru vyhrejeme na 180 stupňov. Cesto preložíme na vymastený plech. Potrieme olejom a prstami ho roztiahneme po celom plechu. Na cesto strechovito uložíme pripravené hrušky, zalejeme plnkou a posypeme posýpkou. Vo vyhriatej rúre pečieme 20 minút.
Kategórie
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Jablkové galetky so slaným karamelom: Doprajete si tento pôžitok?

Kysnutý koláč so slivkami: Je snáď niečo lepšie?
