Postup

 krok

Oddeľte žĺtky a bielky. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte sneh. Žĺtky vymiešajte s cukrom, postupne pridávajte kôru a šťavu z citrónov aj vodu. Primiešajte (tiež postupne) suché ingrediencie – mleté mandle a kypriaci prášok. Nakoniec opatrne zapracujte sneh.

 krok

Cesto vylejte do dvoch tortových foriem s priemerom 18 cm (alebo do jednej 26 cm formy – torta bude trošku nižšia, ale väčšia), vystlaných papierom na pečenie.

 krok

Pečte v rúre vyhriatej na 175 °C približne 45 minút. Čas pečenia sa môže líšiť od formy, ktorú použijete. Korpus k záveru pečenia priebežne kontrolujte špáradlom. Ak je po pichnutí do korpusu špáradlo suché, je hotový. Ak sa cesto trochu lepí, pečte ešte niekoľko minút. Upečené korpusy nechajte vychladnúť a prekrojte na jednu alebo dve časti.

 krok

Vo veľkej mise mixérom na najvyššej rýchlosti vyšľahajte tvaroh, smotanovú nátierku, smotanu na šľahanie, vanilku, cukor a stužovač, až kým krém nemá hustú konzistenciu.

 krok

Primiešajte citrónovú kôru a asi štvrtinu krému odoberte. Do tejto časti primiešajte 2 lyžice džemu prepasírovaného cez sitko, aby v kréme neboli kúsky ovocia. Džem zafarbí krém na ružovo (pre intenzívnejšiu farbu môžete pridať aj kvapku potravinárskej farby).

 krok

Na spodnú časť každého korpusu natrite džem a vrstvu krému. Z vonkajšej strany potrite tortu odspodu ružovým krémom a postupne pridajte zvyšný biely krém. Vytvoríte tak pekný ombré efekt. Nakoniec tortu ozdobte čerstvým ovocím a mätou.

Kategórie