Postup

 krok

Na suchej rozpálenej panvici opražte celú rascu (pozor, nespáľte ju) a korenie. Nechajte vychladnúť a spolu so soľou podrvte v mažiari.

 krok

Bôčik položte na kuchynskú dosku kožou nadol. Nakrojte ho vodorovne, začnite zo strany ďalej od vás, na polovicu (úplne však nerozkrojte) a roztvorte polovice ako knihu. Vnútro narežte niekoľkými rezmi do tvaru mriežky a vyklepte medzi igelitovými vreckami. Vnútro bôčika poriadne natrite podrvenou zmesou soli, rasce a korenia. Prikryté mäso nechajte cez noc v chladničke.

 krok

Na druhý deň krátko osmažte prelisovaný cesnak na rozpálenom oleji, pridajte špenátové listy a opekajte, kým nie sú takmer všetky zvädnuté. Nechajte vychladnúť.

 krok

Vnútro bôčika naplňte strúhaným údeným syrom a špenátom, pevne ho zrolujte a zaistite kuchynským špagátikom. Kožu popichajte ostrým nožom. Roládu premiestnite do zapekacej misy kožou navrch, podlejte vodou alebo vývarom, prikryte vrchnákom alebo hliníkovou fóliou a dajte piecť do rúry vyhriatej na 130 °C na 3-4 hodiny.

 krok

Teplotu zvýšte na 220 °C, roládu odkryte a zapečte. Pred krájaním ju nechajte trochu vychladnúť.

 krok

Pripravte prílohu: Vo vriacej osolenej vode uvarte nakrájaný zemiak domäkka, pridajte pokrájaný karfiol a varte, kým nebude karfiol mäkký. Sceďte ho a popučte spolu so zemiakom a s maslom. Dochuťte soľou, prípadne korením.

Kategórie