Plný hrniec s JARNOU zeleninou: Vystačí vám na celý deň
Hlad nebudete cítiť ani omylom.
- 60 min.
- porcie: 4
- Stredná
Suroviny
Potrebujete:
- 1 ksmladú cibuľku
- pol ksviazaničky tymianu
- 1 ksbobkový list
- 500 gmalých zemiakov
- 250 ksmrkvy
- 1 kskonzervu sterilizovanej bielej fazule (850 ml)
- 1 kscibuľu
- 1 ksstrúčik cesnaku
- 7 lyžícolivového oleja
- 1,2 lzeleninového vývaru (z kocky)
- 12 kskoriandrových semienok
- 12 zrniečokčierneho korenia
- 2 ksbobuľky borievky
- 150 gkarfiolu
- 300 mloleja na opekanie
- 1 ksviazaničku rukoly
- 250 gmäsitých paradajok
- 100 gmrazeného hrášku
- 1 kssoľ
- 1 ksčerstvo pomleté čierne korenie
- 50 gparmezánu
Postup
krok
Jarnú cibuľku očistite, umyte, zelené byle odrežte. Byľky tymianu opláchnite a spolu s odrezanou cibuľovou vňaťou a bobkovým listom zviažte pevnou kuchynskou niťou do kytičky. Zemiaky a mrkvu očistite, zemiaky pokrájajte na kocky, mrkvu na kolieska. Fazuľu sceďte, v sitku prepláchnite vodou a nechajte odkvapkať. Cibuľu a cesnak ošúpte a nadrobno pokrájajte.
krok
Vo veľkom polievkovom hrnci rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak a poduste dosklovita. Pridajte pokrájanú mrkvu a zemiaky a krátko poduste. Nakoniec do hrnca pridajte zeleninový vývar, odkvapkanú fazuľu a viazaničku byliniek.
krok
V mažiari nahrubo rozdrvte semienka koriandra, zrnká čierneho korenia a bobuľky borievky (ak nemáte mažiar, korenie viackrát zabaľte do utierky a rozdrvte tĺčikom na mäso). Z vrecúška od čaju (ľubovoľného) vysypte čaj a nasypte doň rozdrvené korenie. Dobre uzavrite (napr. previažte kuchynskou niťou) a vrecúško s korením vložte do polievky. Prikryjte a asi 25 minút varte. Ochuťte soľou a korením.
krok
Karfiol medzitým umyjeme a rozoberieme na ružičky. Asi po štvrť hodine varenia pridáme do polievky.
krok
V malom kastróliku rozohrejte 300 ml oleja na fritovanie a pokrájanú rukolu po malých porciách opečieme. Pozor, olej veľmi strieka, preto treba pri fritovaní používať pokrievku! Opraženú rukolu nechajte dobre odkvapkať na kuchynskom papieri, potom ju pretlačte cez jemné sitko a vzniknuté pyré vymiešajte so zvyšným olivovým olejom.
krok
Paradajky umyte, prekrojte, odstráňte zrniečka a dužinu pokrájajte na kocky. Mladú cibuľku (bielu časť) pokrájajte na tenké kolieska a spolu s pokrájanými paradajkami a mrazeným hráškom pridajte po 25 minútach varenia do polievky. Nechajte variť ďalších 5 minút.
krok
Pred podávaním z polievky vyberte viazaničku byliniek a vrecúško s korením. Polievku dochuťet soľou a korením, rozdeľte do tanierov a podávajte s rukolovým olejom a hoblinkami parmezánu.
Kategórie
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Medvedí cesnak v polievke: Áno alebo nie?

ZEMIAKOVÉ ŠÚĽANCE: Dáte si radšej s makom alebo s opečenou strúhankou?
