Postup

 krok

Jarnú cibuľku očistite, umyte, zelené byle odrežte. Byľky tymianu opláchnite a spolu s odrezanou cibuľovou vňaťou a bobkovým listom zviažte pevnou kuchynskou niťou do kytičky. Zemiaky a mrkvu očistite, zemiaky pokrájajte na kocky, mrkvu na kolieska. Fazuľu sceďte, v sitku prepláchnite vodou a nechajte odkvapkať. Cibuľu a cesnak ošúpte a nadrobno pokrájajte.

 krok

Vo veľkom polievkovom hrnci rozohrejte 2 lyžice olivového oleja. Pridáme pokrájanú cibuľu a cesnak a poduste dosklovita. Pridajte pokrájanú mrkvu a zemiaky a krátko poduste. Nakoniec do hrnca pridajte zeleninový vývar, odkvapkanú fazuľu a viazaničku byliniek.

 krok

V mažiari nahrubo rozdrvte semienka koriandra, zrnká čierneho korenia a bobuľky borievky (ak nemáte mažiar, korenie viackrát zabaľte do utierky a rozdrvte tĺčikom na mäso). Z vrecúška od čaju (ľubovoľného) vysypte čaj a nasypte doň rozdrvené korenie. Dobre uzavrite (napr. previažte kuchynskou niťou) a vrecúško s korením vložte do polievky. Prikryjte a asi 25 minút varte. Ochuťte soľou a korením. 

 krok

Karfiol medzitým umyjeme a rozoberieme na ružičky. Asi po štvrť hodine varenia pridáme do polievky.

 krok

V malom kastróliku rozohrejte 300 ml oleja na fritovanie a pokrájanú rukolu po malých porciách opečieme. Pozor, olej veľmi strieka, preto treba pri fritovaní používať pokrievku! Opraženú rukolu nechajte dobre odkvapkať na kuchynskom papieri, potom ju pretlačte cez jemné sitko a vzniknuté pyré vymiešajte so zvyšným olivovým olejom.

 krok

Paradajky umyte, prekrojte, odstráňte zrniečka a dužinu pokrájajte na kocky. Mladú cibuľku (bielu časť) pokrájajte na tenké kolieska a spolu s pokrájanými paradajkami a mrazeným hráškom pridajte po 25 minútach varenia do polievky. Nechajte variť ďalších 5 minút.

 krok

Pred podávaním z polievky vyberte viazaničku byliniek a vrecúško s korením. Polievku dochuťet soľou a korením, rozdeľte do tanierov a podávajte s rukolovým olejom a hoblinkami parmezánu.

Kategórie