objednať časopis
všetky kategórie
kava

istockphoto

Pripravte si ohromnú šálku VIANOČNEJ KÁVY!

Vianočný čas má svoje špecifické vône. Stačí povedať „Vianoce“ a jednému sa vybaví vôňa ihličia, ďalšiemu vanilky, škorice, kapustnice, vyprážanej ryby... A čo tak prevoňať svoj sviatočný domov aj výnimočnou vianočnou kávou? RADÍ Baristka Monika Matúšová zo slovenskej remeselnej pražiarne Zlaté Zrnko

Počas sviatočných dní sa nám niekedy nechce z domu vystrčiť ani nos. Lebo doma je príjemne a pokojne. Alebo aj preto, že vonku je aj tak všetko zavreté... Čo však robiť, keď máte chuť na nádherne napenené kapučíno? „To nie je problém. Ak máte french press, teda nádobu na prípravu kávy, v ktorej je piest so sitkom, doma si poľahky pripravíte aj kapučíno,“ usmieva sa baristka.

baristka
Zdroj: Archív M.M.

Francúzsky vynález
French press alebo aj francúzsky lis je dômyselné a zároveň až smiešne jednoduché zariadenie na prípravu kvalitnej a plnohodnotnej kávy v domácom prostredí. Skladá sa z nádoby a z piestu so sitkom. French, teda francúzsky, sa mu hovorí preto, lebo sa začal používať v krásnom Provensalsku, odkiaľ sa rozšíril do celého sveta. A press znamená tlačiť.

Článok pokračuje na ďalšej strane >>>