Ilustračné foto.

Heineken Slovensko

Prečo jedlo a pivo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania a vyskúšajte nové recepty

Pivo a jedlo vytvárajú spoločne dokonalú symbiózu. Ich vzájomná kombinácia ponúka neobmedzené možnosti, ktoré potešia naše zmysly, stačí len poznať umenie párovania piva a jedla. Správny výber a kombinácie chutí sú zárukou nových gastronomických zážitkov a potešení.

Na to, aby ste porozumeli párovaniu chutí, potrebujete poznať základné pravidlá párovania piva a jedla. Prinášame vám preto jednoduchý manuál, ako vytvoriť z každého jedla gurmánsky zážitok.

Pravidlami vás prevedú odborníci - Monika Kottmanová špecialistka na párovanie piva a jedla a pivný expert Lukáš Sopúch, ktorý medzinárodne certifikovaným odborníkom v odbore pivovarníctva z Institute of Brewing and Distilling vo Veľkej Británii. Obaja pracujú v Heineken Slovensko.

Lukáš Sopúch a Monika Kottmanová
Lukáš Sopúch a Monika Kottmanová
Zdroj: Heineken Slovensko
  • Technika prípravy jedál

Dôležitá je forma prípravy jedla. Jemné techniky prípravy ako surový stav, parenie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám (sladké a ovocné, ľahké piva). Intenzívne spôsoby úpravy, ako napríklad barbecue, grilovanie a dusenie, dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá (horké a chmeľové, sladové pivá).

  • Intenzita chutí

Dbajte na intenzitu chuti piva a jedla. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno „predbehne“ druhé a stratíte tak polovicu chuti. Pivo a jedlo musia spolu ladiť.

  • Dopĺňanie chutí

Dopĺňanie je kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive, napríklad ovocná – ovocná alebo horká – horká chuť. Ľahké pivo sa hodí k ľahkým jedlám, ako je ryba. Silné a tmavé pivo zase ladí s plnou chuťou pečeného mäsa.

  • Kontrast chutí

Kontrast je prípadom „navzájom sa priťahujúcich protikladov“. Príkladom môže byť ovocné pivo v kombinácii s aromatickým syrom alebo ostrou chilli chuťou jedla.

  • Čistenie

Čistenie je tromfom u všetkých pív. Oxid uhličitý v pive čistí jazyk, takže chuťové bunky si pri ďalšom súste vychutnajú celú radu chutí.