Prečo jedlo a pivo k sebe patria? Spoznajte pravidlá párovania a vyskúšajte nové recepty

MANUÁL KOMBINOVANIA CHUTÍ

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Heineken Slovensko

Od teórie ku skutočnej chuti (recepty)

Možno ste ani nevedeli, ale pivo je po káve a čaji tretím najrozšírenejším nápojom na svete. Dokonca existuje viac ako 4000 druhov piva, ktoré sa rozdeľujú do rôznych pivných štýlov alebo chuťových segmentov. Takáto široká ponuka piva nám ponúka rôzne chuťové zážitky a zároveň inšpirácie do našej kuchyne. Pivo a jedlo proste k sebe neodmysliteľne patria. Presvedčíme vás o tom aj nasledujúcimi chutnými receptami, v ktorých sa dokonalo snúbi chuť piva a jedla.

Pomaly pečené trhané hovädzie so zemiakmi v šupke

SUROVINY NA 4 PORCIE

  • Hovädzí krk, hruď 300g
  • Hrubozrnná soľ , 2 PL
  • Hnedý cukor, 1 PL
  • Jablkový ocot, 100ml
  • Zlatý Bažant Tmavé, 50ml
  • Zmes korenia /napr. na steak/, 2PL
  • Koreňová zelenina, 360g
  • Olej, 2 PL
  • Zemiaky v šupke, 250g
  • Maslo, 4PL
  • Morská hrubozrnná soľ
  • Omáčka, dip, podľa chuti
  • Tymian, 4 vetvičky
  • do pohára k jedlu: pivko z kategórie pražené a čokoládové, napr. Zlatý Bažant Tmavý
Pomaly pečené trhané hovädzie so zemiakmi v šupke
Pomaly pečené trhané hovädzie so zemiakmi v šupke
Zdroj: Heineken Slovensko
  1.  Mäso môžeme nakrájať na cca 40 g kusy, potrieme soľou a cukrom a odložíme na 12 hodín do chladničky, ideálne zabalené v potravinárskej fólii, potom zľahka opláchneme jablčným octom, potrieme worcestrom, zmesou korenia (môžeme pridať aj 2 PL dijonskej horčice).
  2. Vložíme do pekáča, podlejeme pivom a zakryté pomaly pečieme pri 110 až 120 °C 6 – 8 hodín. V polovici pečenia obrátime, mäso pustí aj vlastnú šťavu, ak treba, podlejeme malým množstvom vývaru. Dostatočne upečené je, ak sa dá ľahko trhať vidličkou.
  3. Koreňovú zeleninu (karotka, paštrnák, kvaka, žltá cvikla a pod.) očistíme, menšie karotky a paštrnák necháme vcelku, väčšie pozdĺžne prekrojíme, guľatú zeleninu na osminky alebo na hrubšie kolieska, uložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme olejom, posypeme hrubozrnnou soľou a pridáme vetvičku tymianu. Pečieme v rúre rozohriatej na 180 °C dozlatista 20 – 30 minút.
  4. Malé varené zemiaky v šupke pridáme k zelenine po 10 minútach. Servírujeme horúce natrhané mäso na zelenine, zemiaky ochutíme maslom a soľou, podávame s obľúbenou studenou omáčkou.