O Jurajovej manželke Adriane kolujú chýry, že je skvelá hostiteľka a že búra predsudky. Varí, pečie bez lepku, laktózy a štipky bieleho cukru tak dobre, že si všetci pýtajú dupľu aj recepty.

Dopadli sme narovnako! Sladká výslužka, Adrianin bezlepkový koláč s ríbezľami, padla po fotení už za prvou zákrutou cestou domov. „Vždy ma veľmi poteší, ak ľuďom chutí. Keď mi pred desiatimi rokmi zistili intolerancie, prekopala som náš rodinný jedálny lístok a začala variť aj piecť nanovo. S Jurajom sme sa časom zhodli, že okrem lepku a laktózy minimalizujeme biely cukor, z ktorého bývali naši chlapci vystrelení do nebies,“ usmieva sa Adriana. Určite vyskúšajte všetky jej fígle z kuchyne… Fungujú!

Hrnčekový koláč s drobným ovocím

Škôlkar Matúš
Škôlkar Matúš
Zdroj: MATEJ KALINA

12 PORCIÍ, PRÍPRAVA 10 MINÚT,  PEČENIE 25 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 hrnček drobného ovocia (ríbezle, maliny, čučoriedky) + na ozdobu
  • 1 hrnček masla (vegánskeho)
  • 1 hrnček kokosového cukru
  • 2 vajcia
  • 1 hrnček jemnej pohánkovej múky (hladkej špaldovej)
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • citrónová kôra
  • mäta alebo medovka a sušené kokosové mlieko na ozdobu

POSTUP:

  1. Tortovú formu (20 cm) vyložte papierom na pečenie alebo vymastite. Na spodok rozložte ovocie.
  2. Roztopené maslo vymiešajte s cukrom a vajíčkami na nadýchanú penu. Prisypte preosiatu múku s kypriacim práškom, nastrúhanú citrónovú kôru a dobre premiešajte.
  3. Cesto vylejte na ovocie vo forme, uhlaďte a dajte piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 25 minút. Upečený a vychladnutý koláč vyklopte hore dnom, poprášte sušeným kokosovým mliekom a ozdobte ovocím aj bylinkami.

Čím sladí?

  • Moja topka je kokosový cukor, ktorý míňam na kilá. Milujem jeho chuť a vôbec mi neprekáža, že mení zaužívanú žltú farbu piškótového cesta, mafinov a spol. na tmavšiu karamelovú verziu.
  • Poctivý med miešam do teplej, studenej kuchyne a dezertov, v ktorých sa vyžaduje tekutá forma sladidla. Do takých používam aj agávový, ryžový alebo datľový sirup.
  • Brezový cukor (xylitol) šľahám v dezertoch, ktoré sú postavené na svetlej farbe. Je však sladší ako napríklad sirup z agávy. Pri sladidlách všeobecne je preto dôležité nájsť si vlastnú mierku.

Kategórie