Postup

 krok

Vyrobte kvások: Malú časť vlažného mlieka rozmiešajte s droždím, so štipkou cukru a múky. Počkajte, kým kvások začne pracovať, potom premiešajte preosiate múky s cukrom a so soľou. Ručne alebo v miske kuchynského robota s hákom primiešajte vajce, maslo, kvások a postupne aj zvyšok vlažného mlieka. Vyrobte cesto.

 krok

Cesto má byť jemné, mäkké a ľahko lepivé. Nechajte ho prikryté prvýkrát kysnúť asi 35 minút. Zreteľne zväčší svoj objem.

 krok

Cesto znovu stlačte, párkrát premieste a rozdeľte na 2 – 4 časti. Vytvarujte bochníky alebo podlhovasté knedľové tvary. Prikryte ich a nechajte druhý raz nakysnúť, tentoraz však už iba 10 – 20 minút.

 krok

Nakysnuté knedle dajte na naolejovaný parák do hrnca s vriacou vodou. Voda sa však nemá dotýkať cesta. Knedle parte prikryté a pomaly na strednom plameni.

 krok

Asi po 20 minútach hrniec odkryte, knedle popichajte špáradlom alebo špajdľou. Keď sú suché, knedle sú hotové.

 krok

Ak chcete knedle podávať hneď, krájajte ich niťou (tak, že knedľu niťou omotáte a postupne niť sťahujete). Ak ich odkladáte na neskôr, knedle potrite olejom (zabráni vysychaniu). A potom ich už krájajte nožom.