Postup

 krok

Ružičkový kel očistite, ružičky narežte na stonke a varte ich vo vriacej osolenej vode 3 až 5 minút. Vyberte a nechajte vychladiť.

 krok

Očistenú cibuľu nakrájajte na drobno a restujte na rozohriatom oleji do sklovita. Pridajte nakrájaný cesnak a minútu restujte, podlejte 50 ml vína a nechajte ho odpariť. Potom odstavte z ohňa a nechajte zmes vychladiť.

 krok

Pripravte paradajkovú omáčku: V hrnci zohrejte pasírované paradajky. Ochuťte ich cukrom, soľou, pridajte víno a vývar. Prevarte a stiahnite z ohňa.

 krok

Do misy dajte mleté morčacie mäso, restovanú cibuľovú zmes, nasekanú petržlenovú vňať, strúhaný muškátový oriešok, trochu mletej papriky, soľ. Hmotu dobre vypracujte. Ak by bola príliš suchá, pridajte lyžicu ľadovej vody.

 krok

Z mäsovej hmoty tvarujte guľky a nimi obaľte ružičky kelu. Guľôčky opečte zo všetkých strán na panvici s olejom. Opečené vložte do vriacej omáčky a na miernom ohni ich ešte povarte 15 až 20 minút. Podávajte s varenými zemiakmi a ozdobené petržlenovou vňaťou.

Kategórie