ŠESŤ HODÍN PEČENÉ PLIECKO SO ŠALVIOU A ROZMARÍNOM
Šesť hodín pečené pliecko so šalviou a s rozmarínom
Zdroj: Vermillon
6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, PEČENIE 6 HODÍN
Potrebujete:
- 1,5 kg vykosteného bravčového pliecka
- 2 lyžice nadrobno nakrájanej šalvie
- 2 lyžice čerstvého rozmarínu
- 10 strúčikov cesnaku
- 1 lyžica feniklových semienok
- 1 a pol lyžice hrubozrnnej soli
- 1 lyžica čierneho korenia
- 1 lyžica suchého bieleho vína
- 1 lyžica olivového oleja
- 200 ml zeleninového vývaru
- zemiakové pyré, zeleninový šalát alebo chlieb s kyslými uhorkami a baraními rohmi ako príloha
POSTUP:
- V kuchynskom robote rozmixujte listy šalvie, ihličky rozmarínu, cesnak, feniklové semiačka, soľ a nahrubo pomleté čierne korenie, kým sa nevytvorí hustá pasta. Za chodu motora pridajte víno a olej a ešte premixujte.
- Mäso umyte a osušte. Malým ostrým nožom urobte doň z každej strany 3 malé zárezy (2,5 cm dlhé a 2,5 cm hlboké). Každý naplňte asi lyžičkou bylinkovej pasty. Zvyšnú bylinkovú pastu rozotrite na mäso.
- Mäso dajte do hrnca vhodného do rúry, podlejte vývarom, zakryte pokrievkou a v rúre vyhriatej na 120 °C pečte 6 hodín. Upečené preložte na dosku a nechajte 15 minút postáť.
- Bravčovú pečienku nakrájajte na hrubé plátky a podávajte s nadýchaným zemiakovým pyré a so zeleninovým šalátom alebo len s chlebom, kyslými uhorkami a baraními rohmi.
Dobrý tip Slávky Brunovskej
Bylinkovú pastu môžete pripraviť deň vopred a zakrytú ju odložte do chladničky.