francúzska polievka

Dobré jedlo/Natália Jablonková

Pamätáte na KUNG PAO a sáčkovú FRANCÚZSKU? Nezabudnuteľné RETRO varenie je TU!

Bez „sáčkovej“ francúzskej sme nevyrazili na žiadnu stanovačku. Domácu čínu sme všetci varili odušu, keď prišla do módy, a ak mama zahlásila, že ide robiť smotanovú, bežali sme do pivnice po mandarínkový kompót. Náš kuchár Ľuboš Mego oprášil retro jedlá a my ich posúvame aj vám.

FRANCÚZSKA POLIEVKA S MUŠLIČKAMI

francúzska polievka
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonkové

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 3 HODINY

Potrebujete

  • 3 kg slepačieho mäsa na polievku (celá sliepka alebo chrbty, krídla, stehná)
  • za 2 hrste koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
  • pol póru (zelenej časti)
  • 2 ošúpané a rozpolené cibule
  • bobkový list
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžičku celého čierneho korenia
  • 3 guľôčky nového korenia
  • muškátový orech
    stonky z petržlenovej vňate
  • soľ, olej

Príloha:

  • nadrobno nakrájaná koreňová zelenina a pór
  • cestoviny mušličky
  • nadrobno nakrájané mäso z polievky alebo mleté mäso
  • pažítka, petržlenová vňať

POSTUP:

  1. Naporciovanú sliepku umyte, zalejte studenou vodou, priveďte do varu, krátko povarte, vodu zlejte, kosti a hrniec opláchnite, znovu zalejte studenou vodou a priveďte do varu.
  2. Z povrchu vody zozbierajte časť zvyšných nečistôt. Do hrnca vložte nahrubo nakrájanú koreňovú zeleninu a pór, cibuľu, bobkový list a plochou stranou noža jemne prasknutý cesnak, celé a nové korenie, petržlenovú vňať a soľ. Polievku varte na slabom plameni asi 3 hodiny, v tlakovom hrnci 90 – 120 minút.
  3. Uvarenú polievku sceďte – čírejšiu polievku dosiahnete scedením cez čistú namočenú utierku alebo gázu. Polievku dochuťte soľou a nastrúhaným muškátovým orieškom.
  4. Na oleji opražte nakrájanú prílohovú zeleninu do zmäknutia (pár lyžíc vody ku koncu praženia pomôže zelenine zmäknúť). Ak máte mleté mäso, zeleninu z panvice vyberte a opražte krátko aj to. V polievke, ktorú budete podávať, uvarte cestoviny. Zvyšok polievky nechajte bokom na iné použitie alebo na druhý deň.
  5. Polievku podávajte so zeleninou, s mletým mäsom alebo mäsom z vývaru, cestovinami, petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Dobrý tip Ľuboša Mega
Škrob a kvasnicový extrakt, ktorý je v instantnej francúzskej polievke nahraďte dlhým a pomalým varením sliepky s vysokým obsahom kolagénu. Halušky na sójovom základe nahraďte čistým mäsom, arómy, farbivo a sušenú zeleninu použitím čerstvej koreňovej zeleniny, byliniek, korenia a kvalitného mäsového základu.

Jedli sme ich v škôlke a milujeme ich doteraz... Nátierky