Sladká výzva orechová

Dobré jedlo/Natália Jablonková

ORECHOVÁ torta zo Sladkej výzvy od LUCIE CHRENKO: Zaľúbite sa do nej

Sladkú výzvu máte radi vy i my. Vždy sa tešíme na tortu, ktorú upečie do súťaže vyzývateľka i na to, ako si s ňou poradia naše cukrárky aj cukrári. Luciina vintage torta po babičke vás chytila za srdce.

Čítajte viac
Krémeš s orechovým cestom: Oplatí sa kvôli nemu zašpiniť plech

ORECHOVO-KARAMELOVÁ TORTA

Sladká výzva Lucia Chrenko
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

12-15 PORCIÍ, PRÍPRAVA 120 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Na korpusy (4 kusy):

  • 12 vajec
  • 12 lyžíc práškového cukru
  • 12 lyžíc mletých vlašských orechov
  • 6 lyžíc polohrubej múky (plus na vysypanie formy)
  • olej na vymastenie formy

Na krém:

  • 500 g masla
  • 1 karamelové salko
  • Na čokoládovú polevu:
  • 80 g masla
  • 80 g práškového cukru
  • 2 lyžice kvalitného kakaa
  • 1 lyžica plnotučného mlieka
  • 1 lyžica kukuričného škrobu (možno nebude treba)

Ostatné:

  • hrozienka
  • káva
  • rum
  • domáci višňový džem na potieranie
  • mleté orechy na obsypanie bokov torty

POSTUP:

  1. Torta sa skladá zo štyroch korpusov (priemer formy 24 cm). Upečte dva korpusy súčasne vo dvoch tortových formách. Dno oboch foriem vysteľte papierom na pečenie, boky vymastite olejom a vysypte múkou.
  2. Do misky s teplou vodou namočte hrozienka, aby napučali a zmäkli.
  3.  Pripravte prvé dva korpusy: Do peny vyšľahajte 6 žĺtkov a 6 lyžíc práškového cukru. Pridajte 6 lyžíc zomletých orechov a 3 lyžice múky. Všetko spolu premiešajte. Zo 6 bielkov vyšľahajte sneh a vareškou ho jemne vmiešajte do pripravenej zmesi.
  4. Cesto rozdeľte rovnomerne do oboch pripravených tortových foriem a dajte ho piecť do rúry vyhriatej na 175 °C na 20 minút. Na skúšku, či sú korpusy upečené, urobte test špajdľou.
  5. Upečené korpusy nechajte dobre vychladnúť na drevenej pracovnej doske. Tú predtým posypte práškovým cukrom, aby sa na ňu korpusy neprilepili. Rovnakým spôsobom pripravte aj ďalšie dva korpusy.
  6.  Pripravte krém: Zmäknuté maslo nakrájajte na menšie kúsky a vyšľahajte ho spolu so salkom dohladka. Karamelovým krémom budete potierať tri korpusy, ale aj boky torty. Myslite na to pri plnení a plnku si rovnomerne rozdeľte na štyri časti.
  7. Pripravte šálku kávy (asi 100 ml). Keď vychladne, pridajte do nej lyžicu rumu. Zlejte vodu z hrozienok.
  8. Keď sú všetky korpusy úplne vychladnuté, môžete začať s plnením. Prvý korpus potrite karamelovým krémom. Naň položte druhý korpus a jemne ho pritlačte. Lyžičkou naberte kávu s rumom a opatrne namáčajte korpus, potom ho potrite višňovým džemom a karamelovým krémom. Položte tretí korpus. Opäť jemne pritlačte, potrite krémom a do krému poukladajte hrozienka. Štvrtý, posledný korpus bude už vrch torty.
  9. Zvyšným krémom uhlaďte boky torty, aby boli celkom hladké a potom ich obsypte mletými orechmi.
  10. Pripravte domácu čokoládovú polevu: Maslo pomaly rozpustite na miernom ohni a odstavte zo sporáka. Pridajte práškový cukor a miešajte, kým sa cukor úplne nerozpustí. Primiešajte kakao a mlieko. Ak treba, pridajte aj kukuričný škrob, ten čokoládu zahustí. Vymiešajte úplne dohladka a polejte vrch torty. Torta potrebuje odstáť v chlade ideálne 12 hodín. Lucia ju pripravuje vždy večer pred oslavou.

Kto je vyzývateľka LUCIA  zo Sladkej výzvy?