Bylinkový ocot alebo olej

profimedia.sk

Zázračný OCOT: Využijete ho nielen na dobrý šalát

Napríklad štamperlík kvalitného jablčného octu s kúskom nasekaného zázvoru a lyžicou medu v 300 ml vody sa stal nápojom minulého roka (aspoň v New Yorku).

Bez octu by ste uhorky nazavarili
Čítajte viac
OCOT nie je pokazené víno: Tu je všetko, čo o ňom vieme

Inak, o jablčnom octe a jeho zázračných schopnostiach sa v poslednom čase popísalo toľko, že aj keby ste z nich odobrali polovicu, stále sa dá považovať za elixír života. A aká je pravda?

Ocot je v domácnosti skvelým pomocníkom, ale pozor! Nie je vhodný na čistenie všetkých povrchov.
Zdroj: Shutterstock

Odborníci upozorňujú, že ho darmo budete piť každé ráno nalačno, ak nezmeníte stravovacie návyky, nebudete sa dosť hýbať… zároveň však pritakávajú, že jablčný ocot skvelo detoxikuje, upokojuje zápalové procesy v tráviacej sústave, odstraňuje nadúvanie, zvonka dodáva lesk vlasom.

Podobné účinky má vínny ocot z bieleho, červeného, ružového vína a balzamový (z hroznovej šťavy) dokonca prospieva našim cievam, lebo je bohatý na polyfenoly. Všetky druhy octu (aj ryžový) vznikajú kvasením alkoholu, ktorý sa fermentovaním uvoľňuje z ovocia, ryže, zo zemiakov, žita či z repy (klasický kvasný ocot) a v kuchyni sú na nezaplatenie. Ochutia šaláty, krémové polievky, tie zo strukovín vás vďaka lyžičke octu nebudú nafukovať… a určite z nich odlejte aj do smoothie a domácich dresingov či zálievok.

Red,Apples,Or,Gala,Apples,With,Fresh,Leaf,And,Water
Čítajte viac
Kedy vonia JABLKO ako ocot a môžeme ho zjesť?