Grvlax

Dobré jedlo/ Laura Witteková

Nevaríte, nedusíte, nepečiete: Len ho UKRYJETE V MARINÁDE...

... a pár dní čakáte. A potom sa tejto delikatesy nebudete vedieť dojesť.

GRAVLAX

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 20 MINÚT, ODLEŽANIE 36 – 48 HODÍN

Potrebujete:

  • 1 kg čerstvej filety lososa s kožou (nie mrazený!)
  • 1 viazanička kôpru (môžu byť aj stonky)
  • 100 g hrubozrnnej morskej soli
  • 100 g jemného kryštálového cukru
  • 1 lyžica podrveného bieleho korenia

POSTUP:

1. Ak treba, z kože nožom zoškrabte šupiny. Filetu opláchnite v studenej vode a osušte. Kôpor nasekajte na väčšie kúsky, hrubšie kryštály soli trocha podrvte v mažiari. 

1.
1.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

2. V mise premiešajte soľ, cukor, biele korenie a nasekaný kôpor. Sklenenú, keramickú alebo porcelánovú podlhovastú misu vyložte časťou kôprovej marinády.

2.
2.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

3. Do misy položte lososa kožou nadol a zvyšok marinády rozložte navrch a boky ryby. Prikryte potravinovou fóliou a vložte do chladničky. 

3.
3.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

4. Soľ a cukor vplyvom osmózy z lososa „vytiahnu“ vodu. Rybu každých 12 hodín v slanom náleve obracajte. Po 36 až 48 hodinách z nádoby vyberte, očistite papierovou utierkou, opláchnite studenou vodou a osušte. Udržiavajte v chlade a skonzumujte do 3 dní. 

4.
4.
Zdroj: Dobré jedlo/ Laura Witteková

Severskú pochúťku podávajte nakrájanú na tenučké plátky bez kože. Chutí s chlebom, so smotanovým syrom a s kôprom alebo horčicovou omáčkou.

Základný recept môžete obmeniť či vylepšiť napríklad použitím iného korenia (sladké drievko, koriander, nové korenie, borievky, fenikel, rasca, rímska rasca), pridaním vodky alebo strúhanej cvikle do marinády. V Škandinávii lososa pri marinovaní zvyčajne zaťažia závažiami, čo mierne spevňuje štruktúru mäsa a zabezpečí, že losos hlbšie sedí v marináde. Nie je to však nutné.