tvarohovo_špaldový chlieb

Recepty zo Života

Nekváskujeta? Nevadí. 5 skvelých DOMÁCICH CHLEBOV upečiete aj tak (RECEPTY)

Na jar kváskovala polovica Slovenska. Ak vám to vydržalo, gratulujeme. Ak nie, domáceho chlebíka sa vzdávať nemusíte. Upiekli sme päť úžasných chlebov - každý s inou chuťou. Vyskúšajte!

CHLIEB BEZ MIESENIA

chlieb bez miesenia
Zdroj: Recepty zo Života

Pre celú rodinu, 50 minút + kysnutie 8,5 hodiny

Potrebujete

  • 3 hrnčeky hladkej chlebovej múky
  • 1/4 hrnčeka vlažnej vody
  • 1 lyžičku sušeného droždia
  • 1,5 lyžičky soli
  • 1 lyžičku mletej rasce
  • 1/2 hrnčeka lúpaných slnečnicových jadierok
  • múku na posypanie dosky
  • slnečnicové jadierka na posypanie

POSTUP

  1. Do misy preosejte múku, pridajte droždie, soľ, rascu a slnečnicové jadierka. Prilejte vodu a zľahka premiešajte, aby sa suroviny spojili. Misu zakryte utierkou a nechajte na teplom mieste kysnúť 8 hodín.
  2. Po vykysnutí cesto preložte na pomúčenú dosku a rozvaľkajte na plát s hrúbkou 2 cm. Plát preložte zo strán dovnútra na tretiny, potom aj zhora a zdola. Zakryte a nechajte odpočinúť ďalších 30 minút.
  3. Cesto potom preložte do pekáča alebo misy z varného skla a vrch posypte slnečnicovými jadierkami. Pekáč zakryte a  30 minút pečte v rúre vyhriatej na 230 °C. Potom odokryte a dopekajte ďalších 15 minút.