Návšteva zo Švédska: LOSOS v štýle gravlax

POSTUP:

  1. Očistené a umyté zemiaky nastrúhajte nahrubo priamo na čistú kuchynskú utierku. Pomocou nej z nich vytlačte čo najviac vody.
  2. Zemiaky dajte do misy a pridajte múku, 1 vajce, chren a väčšinu nadrobno nakrájanej pažítky (časť nechajte na servírovanie). Dochuťte soľou a bielym korením. Dobre premiešajte.
  3. V panvici rozohrejte olej a urobte malé placky s priemerom asi 10 cm. Placky opekajte z každej strany 3-4 minúty dochrumkava. Dajte ich na kuchynskú papierovú utierku, odstráňte prebytočný tuk a udržujte v teple. Z tohto množstva urobíte asi 6 placiek.
  4. V nízkom hrnci nechajte zovrieť vodu a pridajte ocot. Do misky opatrne rozbite vajíčko, dajte ho do vriacej vody a povarte 2-3 minúty. Spolu môžete pripraviť naraz obe vajíčka, ak je hrniec dosť veľký.
  5. Avokádo rozpoľte a odstráňte kôstku. Lyžicou vyberte dužinu a nakrájajte ju na plátky. Pokvapkajte citrónovou šťavou. Osoľte a okoreňte.
  6. Na tanier dajte placky, navrch plátky natenko nakrájaného lososa, avokádo a pošírované vajíčko. Posypte zvyšnou pažítkou, nastrúhanou citrónovou kôrou, maldonskou soľou a korením.

ČO JE MALDONSKÁ SOĽ?

Tenké lupienky alebo aj pyramídky s dierkami – to je ručne zbieraná soľ, ktorá vzniká pri odparovaní vody neďaleko britského mesta Maldon. Nie je to soľ, ktorou osolíte polievku alebo ju dáte do vody pri varení ryže. Ak ste to ešte nepočuli – tento druh sa volá dokončovacia soľ, solí sa ňou už hotové jedlo od mäsa, šalátu až po dezert. Jej chuť na jedle vás nečakane prekvapí. Soľ je krehká, príjemne zaškrípe medzi zubami a rozplýva sa na jazyku.