Keď im ešte tieklo mlieko po brade, obaja sa tešili na to, ako po škole „zaparkujú“ bicykle u milovanej nagymamy. Dnes, a nielen v piatok, pečie posúchy najmä Monika.

Dali dosť smotany? Netečie im tá vajíčková zmes na oškvarkový posúch priveľmi? S kolegami sa musíme usmievať. Nagymama a Monikina svokra takto milo, na diaľku, kibicujú dvojici v zástere po celý čas aj po rokoch. Sme na malebnom dvore v Jelke, asi 20 kilometrov od Galanty, a učíme sa piecť vychýrené posúchy, ktoré sa tu jedávali vždy koncom týždňa.

Sladké posúchy obložte čerstvým ovocím. „Z domáceho ovocia si aj zamrazte. Čerešne či slivky z našej záhrady ukladám na posúchy aj v zime,“ hovorí Monika.
Sladké posúchy obložte čerstvým ovocím. „Z domáceho ovocia si aj zamrazte. Čerešne či slivky z našej záhrady ukladám na posúchy aj v zime,“ hovorí Monika.
Zdroj: MATEJ KALINA

Slané k hustej strukovinovej polievke a sladké, obložené marhuľami, čerešňami, slivkami alebo tvarohom ako najlepší dezert na svete. „Aby sa vám doma podarili, doprajte im čas. Cesto na posúchy treba ručne miesiť, trpezlivo aj dvadsať minút, kým sa pekne neodlepí od misy. A potom ho nechať riadne vykysnúť,“ vysvetľuje Monika a my sa púšťame do práce... posúchov bude viac než dosť.

Robert Hakszer sa v gastre pohybuje už od maturity. Posledných sedem rokov prevádzkuje známu reštauráciu Parlament pod Bratislavským hradom. Dobrotami svojich kuchárov, ktoré neraz vylepšuje babkinými osvedčenými fígľami, rozmaznáva nielen jazýčky obyvateľov hlavného mesta a politikov, ale aj turistov z celého sveta.

Monika Szabóová, Robova sesternica je zdravotná sestra, ktorá miluje domácu kuchyňu. A práca v nej jej ide krásne od ruky.

Základné cesto na posúchy

4 PLECHY PRÍPRAVA 25 MINÚT + KYSNUTIE PEČENIE 20 MINÚT

SUROVINY

  • 1 kg polohrubej múky (plus na posypanie)
  • 600 ml mlieka
  • 1 kocka droždia
  • štipka cukru
  • soľ
  • bravčová masť

POSTUP

  1. Najprv urobte kvások: Do 150 ml vlažného mlieka pridajte štipku cukru a rozdrobte droždie. Nechajte pracovať 10-15 minút na teplom mieste.
1.
Zdroj: MATEJ KALINA

2. Do väčšej misy preosejte múku, pridajte štipku soli a prilejte kvások. Postupne prilievajte aj zvyšok mlieka a rukami vymieste nadýchané, nelepivé cesto.

2.
Zdroj: MATEJ KALINA

3. Cesto posypte trochou múky, zakryte utierkou a nechajte kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.

3.
Zdroj: MATEJ KALINA

4. Potom cesto rozdeľte na 4 rovnaké bochníky a nechajte ešte 10-15 minút podkysnúť.
Každý bochník vyvaľkajte na pomúčenej doske do veľkosti plechu.

4.
Zdroj: MATEJ KALINA

5. Vyvaľkané cesto uložte na vymastený plech, potrite ho rozpustenou masťou a obložte dobrotami podľa konkrétneho receptu (ovocím, tvarohom, slaninkou, oškvarkami...)

5.
Zdroj: MATEJ KALINA

6. Posúchy pečte v rúre vyhriatej na 200 °C asi 20 minút.

6.
6.
Zdroj: MATEJ KALINA