Ria je Vinárova žena doma a tiež na svojom vydarenom blogu, kde nájdete nielen dobré recepty, ale aj videá a rady, ako jedlo snúbiť s vínom.

MATEJ KALINA

Z našej kuchyne: Keď varí VINÁROVA žena

Slinky vtedy tečú po zem celej rodine aj hosťom, ktorí zavítajú do ich malého, čarovného vinárstva. A pri fotení medzi dozrievajúcim hroznom sme nad Riiným chrumkavým chlebíkom statočne ochkali aj my.

Na čoskoro štvornásobnej mamine to vidno. Dobré jedlo vymýšľa a tvorí rada, uvoľnene a bez stresu. Hlavne nič nasilu! Bochník nemusí byť súmerný ako z katalógu, keksíky, také jednoduché a také maslové, netreba vykrajovať, stačí ich nalámať, a šalát ochutia bylinky spod okna namiesto vycibrenej omáčky či dipu.

„Vlastne milujem byť hostiteľkou,“ usmeje sa Ria, na stôl vo viniciach rozloží suroviny na svoje keksíky, ktoré kolujú Instagramom, a nechá tvoriť deti. Pýtame sa, či ich do kuchyne púšťa často. „Najradšej varím, pečiem sama. Moja mama to robila takisto, keď som bola malá. Oveľa viac som obsmŕdala pri babke. Hovorievala: Ria, nevadí, keď to nebude dokonalé pre oko, nakoniec sa zje vždy všetko...“

Michal je hlavou ich rodinného mikrovinárstva Vino Zeliska vo Svätom Jure. Tak ako jeho a Riini rodičia, aj oni vyrábajú vína výlučne z hrozna dopestovaného v okolí. A hoci mu bratia radili, aby si Riu nebral za ženu, lebo bude celý život jesť iba vajíčkovú polievku (varila mu ju, keď mali šestnásť), na obed dostáva všetko možné, len nie tú polievku.
Michal je hlavou ich rodinného mikrovinárstva Vino Zeliska vo Svätom Jure. Tak ako jeho a Riini rodičia, aj oni vyrábajú vína výlučne z hrozna dopestovaného v okolí. A hoci mu bratia radili, aby si Riu nebral za ženu, lebo bude celý život jesť iba vajíčkovú polievku (varila mu ju, keď mali šestnásť), na obed dostáva všetko možné, len nie tú polievku.
Zdroj: MATEJ KALINA

Šalát s bulgurom, cuketou, olivami a fetou

Tento šalát milujem! Je ľahký, rýchly a využijem v ňom, čo práve rastie v záhrade. Veľmi dobre padne aj ku grilovačke na konci leta namiesto sýtych príloh či pečiva,“ hovorí Ria.
Tento šalát milujem! Je ľahký, rýchly a využijem v ňom, čo práve rastie v záhrade. Veľmi dobre padne aj ku grilovačke na konci leta namiesto sýtych príloh či pečiva,“ hovorí Ria.
Zdroj: MATEJ KALINA

ZA MISU PRÍPRAVA 30 MINÚT + ODLEŽANIE

SUROVINY

  • 2 šálky bulguru
  • 4 šálky vody
  • 1 cuketa
  • 8 cherry paradajok
  • 1 žltá paprika
  • 1 balenie fety
  • 2 hrste čiernych olív
  • čerstvé bylinky (bazalka, oregano alebo tymian)
  • soľ, čerstvo mleté čierne korenie
  • olivový olej

POSTUP:

  1. Bulgur zalejte vodou a uvarte podľa návodu. Keď je hotový, dosoľte ho, pokvapkajte olejom a nechajte prikrytý pol hodiny odpočívať. Vychladený bulgur znova premiešajte s trochou oleja.
  2. Cuketu dobre umyte a škrabkou rozkrájajte na tenké pásiky. Paradajky rozpoľte, papriku nakrájajte na malé kúsky a fetu na kocky. Všetko pridajte do misy s bulgurom, primiešajte olivy, okoreňte, dosoľte, ak treba, a prisypte nasekané bylinky. Môžete podávať.