Ak varíte paradajkovú, mala by byť paradajková skrz-naskrz. V tej, ktorá už nejaký čas robí meno talianskej trattorii v Rači, stojí lyžica. Neriedi ju voda ani vývar. Dostaneme recept?

Jasné, že sme ho nakoniec dostali. Majitelia vychytenej talianskej reštaurácie v Bratislave nerobia okolo svojho receptu žiadne tajnosti. A preto, že to u nich počas našej návštevy žije voňavými rajčinami už od rána, odkukávame tiež prípravu pestrého šalátu panzanella, ktorý pochádza z Florencie a odtiaľ obletel celý svet. „Najdôležitejšie je, aby ste paradajky nechali pustiť šťavu. Keď k nim potom primiešate krutóny, krásne ju popijú a šalátu dodajú ešte viac sviežosti,“ vysvetľuje šéfkuchár Tomáš. Tak teda, do práce!

Šéfkuchár Tomáš Sika viedol kuchyňu v niekoľkých bratislavských podnikov siete Medusa Group, napríklad v Klubovni či La Pale. K talianskemu jedlu inklinuje odjakživa.

Matúš Svida pracoval ako brand bar manažér v reštauráciách Rio a Barrock aj ako generálny manažér v trattorii La pala. 

Róbert Marhefka pôsobil dvanásť rokov ako brand bar manažér takisto v najväčšej reštauračnej sieti na Slovensku Medusa Group. 

Hustá paradajková polievka s mozzarellkami v peste

HUSTÁ PARADAJKOVÁ POLIEVKA S MOZZARELLKAMI V PESTE
HUSTÁ PARADAJKOVÁ POLIEVKA S MOZZARELLKAMI V PESTE
Zdroj: Martin Mikláš

4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT

SUROVINY

  • 1,2 kg drvených paradajok
  • 1 menšia žltá cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stonky zeleru
  • pol drievka škorice
  • 2 bobkové listy
  • čerstvá bazalka
  • minimozzarellky
  • obľúbené pesto (bazalkové)
  • parmezán
  • soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, kryštálový cukor
  • olivový olej (extra panenský)
Mozzarellky v peste sú skvelá vychytávka. Ak ich do polievky neminiete všetky, v chladničke vám v uzavretom pohári vydržia tri dni. Výborne ochutia cestoviny, šaláty alebo ciabatty,“ radí Tomáš.
Mozzarellky v peste sú skvelá vychytávka. Ak ich do polievky neminiete všetky, v chladničke vám v uzavretom pohári vydržia tri dni. Výborne ochutia cestoviny, šaláty alebo ciabatty,“ radí Tomáš.
Zdroj: Martin Mikláš

POSTUP:

  1. Na troche oleja orestujte cibuľku a cesnak nakrájaný nadrobno. Pridajte nakrájaný zeler, škoricu, bobkové listy a stonky z bazalky. Dobre orestujte, osoľte, okoreňte a zalejte paradajkami. Nechajte odpariť asi 200 ml tekutiny a varte 25-30 minút, kým zeler úplne nezmäkne.
  2. Mozzarellky dobre obaľte v bazalkovom peste a nechajte odpočívať – ideálne aj 2 hodiny.
  3. Z polievky vyberte bobkové listy a škoricu, dochuťte ju cukrom, soľou a korením podľa potreby. Nakoniec do nej vmiešajte za lyžicu olivového oleja, kôpku nastrúhaného parmezánu a nasekanú bazalku. Podávajte s mozzarellkami v peste.