Jasné, že sme ho nakoniec dostali. Majitelia vychytenej talianskej reštaurácie v Bratislave nerobia okolo svojho receptu žiadne tajnosti. A preto, že to u nich počas našej návštevy žije voňavými rajčinami už od rána, odkukávame tiež prípravu pestrého šalátu panzanella, ktorý pochádza z Florencie a odtiaľ obletel celý svet. „Najdôležitejšie je, aby ste paradajky nechali pustiť šťavu. Keď k nim potom primiešate krutóny, krásne ju popijú a šalátu dodajú ešte viac sviežosti,“ vysvetľuje šéfkuchár Tomáš. Tak teda, do práce!
Šéfkuchár Tomáš Sika viedol kuchyňu v niekoľkých bratislavských podnikov siete Medusa Group, napríklad v Klubovni či La Pale. K talianskemu jedlu inklinuje odjakživa.
Matúš Svida pracoval ako brand bar manažér v reštauráciách Rio a Barrock aj ako generálny manažér v trattorii La pala.
Róbert Marhefka pôsobil dvanásť rokov ako brand bar manažér takisto v najväčšej reštauračnej sieti na Slovensku Medusa Group.
Hustá paradajková polievka s mozzarellkami v peste
4 PORCIE, PRÍPRAVA 15 MINÚT, VARENIE 30 MINÚT
SUROVINY
- 1,2 kg drvených paradajok
- 1 menšia žltá cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stonky zeleru
- pol drievka škorice
- 2 bobkové listy
- čerstvá bazalka
- minimozzarellky
- obľúbené pesto (bazalkové)
- parmezán
- soľ, čerstvo pomleté čierne korenie, kryštálový cukor
- olivový olej (extra panenský)
POSTUP:
- Na troche oleja orestujte cibuľku a cesnak nakrájaný nadrobno. Pridajte nakrájaný zeler, škoricu, bobkové listy a stonky z bazalky. Dobre orestujte, osoľte, okoreňte a zalejte paradajkami. Nechajte odpariť asi 200 ml tekutiny a varte 25-30 minút, kým zeler úplne nezmäkne.
- Mozzarellky dobre obaľte v bazalkovom peste a nechajte odpočívať – ideálne aj 2 hodiny.
- Z polievky vyberte bobkové listy a škoricu, dochuťte ju cukrom, soľou a korením podľa potreby. Nakoniec do nej vmiešajte za lyžicu olivového oleja, kôpku nastrúhaného parmezánu a nasekanú bazalku. Podávajte s mozzarellkami v peste.