Prezreté figy obsahujú až päťdesiat percent cukru. Vedeli ste? Napriek tomu, alebo možno práve preto ich zbožňujeme aj v slaných dobrotách. Nech vám chutia.

Figová pizza s gorgonzolou

FIGOVÁ PIZZA S GORGONZOLOU
FIGOVÁ PIZZA S GORGONZOLOU
Zdroj: MAREK BARTOŠ

4 KUSY PRÍPRAVA 60 MINÚT + KYSNUTIE

SUROVINY

Na cesto:

  • 500 g hladkej múky
  • 4 g sušeného droždia
  • 250 ml vlažnej vody
  • 3 lyžice olivového oleja (plus na pokvapkanie)
  • pol lyžičky soli

Na obloženie:

  • 250 g ricotty
  • 1 strúčik cesnaku
  • 70 ml smotany na šľahanie
  • 8 fíg
  • 1 červená cibuľa
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • 250 g gorgonzoly
  • 2 hrste rukoly
  • soľ, korenie

POSTUP:

  1. Urobte cesto: V mise zmiešajte všetky suroviny okrem soli. Tú pridajte nakoniec, keď sa pekne spoja. Vypracujte hladké, nelepivé cesto. Dajte kysnúť do chladničky na celú noc.
  2. Na druhý deň premiešajte ricottu s pretlačeným cesnakom, osoľte, okoreňte. Podľa potreby zrieďte smotanou, aby sa zmes dala ľahko roztierať.
  3. Figy rozkrájajte na štvrtiny, cibuľu na hrubšie kolieska. Rúru vyhrejte na maximum a vložte do nej plech.
  4. Vykysnuté cesto rozdeľte na štyri časti – každú vyvaľkajte do tvaru pizze a položte na papier na pečenie. Pizze potrite ricottovou zmesou, rozložte na ne figy, cibuľu a trochu nasekaného rozmarínu. Posypte gorgonzolou, pokvapkajte olejom a pizzu rýchlym pohybom preložte aj s papierom na pečenie na vyhriaty plech do rúry. Pečte 10 minút.
  5. Takto upečte všetky pizze. Upečené posypte nasekaným rozmarínom a umytou rukolou. Môžete podávať.

Jednoduchý ricottový základ dovolí figám zažiariť na plnej čiare. Ak túžite po ďalšej kombinácii, pridajte na pizzu prosciutto. Mňam!

Kategórie