Keď si vaši stáli „zákazníci“ vypýtajú svoj milovaný koláč, ponúknite im nový zo zásoby našej Veroniky. Bude skvelý a rovnako dobre posypaný.

ZÁKLADNÉ KREHKÉ CESTO

1 KUS (24 X 26 CM), PRÍPRAVA 10 MINÚT + CHLADENIE, PEČENIE 20 MINÚT

SUROVINY

  • 160 g hladkej múky
  • 100 g studeného masla
  • 50 g práškového cukru
  • štipka soli
  • 1 žĺtok
  • suchá fazuľa na zaťaženie

POSTUP

  1. Múku preosejte a v strede urobte priehlbinu. Pridajte malé kocky masla, cukor, soľ a premieste, aby vznikla mrvenička. Potom zapracujte žĺtok a vymieste hladké, vláčne cesto. Vytvarujte z neho placku, zabaľte ju do potravinárskej fólie a vložte do chladničky aspoň na 30 minút.
  2. Potom cesto rozvaľkajte, vložte do formy, dobre popichajte vidličkou a opäť dajte chladiť aspoň na 30 minút.
  3. Cesto môžete hneď naplniť a dať piecť podľa druhu koláča alebo na cesto rozložte papier na pečenie, naň vysypte suchú fazuľu a pečte v rúre vyhriatej na 190 °C 10 minút. Potom papier aj s fazuľou odstráňte a dopečte ďalších 10-15 minút, aby bol korpus jemne zlatistý.
  4. Korpus nechajte vychladnúť a môžete ho plniť rôznymi plnkami, ktoré už nie je potrebné piecť. Ak použijete plnku, ktorú budete ešte piecť, nie je vždy nutné korpus predpekať. Plnku dajte priamo do zachladeného korpusu a upečte spolu.

Kategórie