Postup

 krok

Zemiaky ošúpte, nakrájajte a v neosolenej vode uvarte do mäkka. Po uvarení si nechajte 100 ml teplej vody zo zemiakov a zvyšok sceďte. 2

 krok

Zemiaky nechajte trochu vychladnúť a rozmixujte najemno. Vodu zo zemiakov nechajte chvíľu vychladnúť, aby bola vlažná a mohli ste do nej dať vykysnúť rozdrobené droždie. Pridajte cukor a nechajte kysnúť, až sa na povrchu urobia bubliny.

 krok

Do misy dajte rozmixované zemiaky, 150 g múky a kvások s vodou zo zemiakov. Premiešajte a nechajte dvadsať minúť kysnúť. Pridajte vajce, zvyšok múky, soľ a mäkký tuk.

 krok

Vypracujte mäkké nelepivé cesto. Nechajte kysnúť hodinu pod utierkou na teplom mieste. Ku koncu kysnutia pripravte náplň. 

 krok

Medvedí cesnak nasekajte nadrobno. Čedar nastrúhajte najemno. Šalotku nakrájajte na drobné kúsky. Rozpusťte tuk.

 krok

Vykysnuté cesto dajte na pomúčený val a rozvaľkajte na obdĺžnik s veľkosťou cca 35 x 45 cm. Ten potrite rozpusteným tukom. Posypte medvedím cesnakom, šalotkou a nastrúhaným čedarom. Obdĺžnik rozkrojte pozdĺžne na dve časti. Každú zmotajte do rolády a rolujte smerom k stredu.

 krok

Z každej rolády krájajte kúsky široké asi 6 cm. Formu potrite tukom. Každý odkrojený kúsok uhlaďte a vytvorte bochníčky. Potrite zo všetkých strán rozpusteným tukom. Bochníčky dajte do okrúhlej formy jeden vedľa druhého. Povrch potrite rozpustenou Herou. Pečte v rúre vyhriatej na 200 °C 25 minút.

Kategórie