s

Vermillon

Máte doma cestoviny? TARHOŇOVÉ šaláty ako dokonalý letný obed

Zbožňujeme tarhoňu! Vynikne nielen pri mäse s omáčkou, ale aj v šaláte s dobrou spoločnosťou. Azda najmenší druh cestovín v šaláte nahradíte napríklad malými mušľami, slovenskou ryžou (orzo), drobnými kolienkami alebo cestovinami orechiette (uškami). Krásne v ňom vyniknú.

1. TARHOŇOVÝ ŠALÁT S GRILOVANOU BALZAMOVOU ZELENINOU

5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

SUROVINY

  • 500 g tarhone z tvrdej pšenice (alebo talianske acini di pepe)
  • 2 stredne veľké cibule nakrájané nadrobno
  • 2 pretlačené strúčiky cesnaku
  • 900 ml vývaru alebo vody
  • rôzna letná zelenina na grilovanie (baklažán, cuketa, šampiňóny, červená cibuľa, farebná paprika, jarná cibuľka, mladý pór)
  • 100-150 ml balzamového octu
  • za hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • pol lyžičky sušeného tymianu
  • citrónová šťava
  • plátky slaniny na podávanie (nemusí byť)
  • soľ, korenie
  • olivový olej

POSTUP

  1. Cibuľu osmažte na mierne rozpálenom oleji dosklovita, pridajte tarhoňu a opražte spolu s cibuľou tak, aby bola tarhoňa miestami bledo- alebo až tmavohnedá. Ku koncu pridajte pretlačený cesnak a po chvíli aj vývar alebo vodu. Dochuťte soľou, prikryte, priveďte do varu a stíšte plameň takmer na minimum. Cestoviny varte asi 5 minút, potom odstavte a nechajte prikryté dôjsť. Ešte teplé zľahka premiešajte, znovu prikryte a nechajte mierne vychladnúť.
  2. Zatiaľ nakrájajte zeleninu na grilovanie na rovnako veľké kusy, obaľte v olivovom oleji a tymiane, osoľte, okoreňte a postupne, sprudka a krátko opečte na rozpálenom grile alebo ťažkej grilovacej panvici. V interiéroch určite zapnite odsávač pár.
  3. Balzamový ocot krátkym varením zredukujte (zvarte) na hustejšiu omáčku a prelejte ňou ugrilovanú zeleninu. Tú ešte dochuťte soľou, korením a citrónovou šťavou, podľa potreby.
  4. Vo veľkej mise premiešajte mierne vychladnutú tarhoňu spolu s balzamovou zeleninou, nasekanou petržlenovou vňaťou, olivovým olejom a ďalšou citrónovou šťavou podľa chuti.
  5. Podávajte ihneď napríklad s opečenými plátkami slaniny alebo nechajte pred podávaním odstáť pri izbovej teplote alebo v chlade.

Taliani im hovoria acini di pepe (zrnká korenia), my tieto cestoviny poznáme ako tarhoňu. Pochádzajú zrejme z oblasti dnešného Turecka, kde sa cesto pretláčalo cez jemné sito a sušilo na slnku. Často sa podávalo s mliečnymi a kyslomliečnymi produktmi.

Kategórie