Postup

 krok

Pripravte cesto: V mixéri vymiešajte do penista maslo s cukrom. Pridajte zvyšné suroviny a dobre premiešajte, aby vzniklo hladké cesto. Prípadne pridávajte po lyžici vody. Cesto zabaľte do potravinovej fólie a dajte aspoň na 30 minút chladiť. Vyvaľkajte ho na veľkosť formy s priemerom 26 cm, a vyložte aj boky formy. Prevísajúce okraje odrežte a opäť vložte do chladničky na 30 minút alebo na 20 do mrazničky. Po vychladení vložte do rúry vyhriatej na 200 °C a pečte 10-12 minút. Nechajte vychladnúť.

 krok

Na panvicu s hrubým dnom nasypte cukor a zahrievajte, kým sa celkom nerozpustí. Nemiešajte, stačí ak párkrát zľahka pohýbete panvicou. Hladký karamel v panvici odstavte a veľmi opatrne doň hneď vložte hrušky. Panvicu môžete teraz vrátiť na mierny oheň, hrušky obaľte v karameli. Nechajte 3 minúty prehriať, odstavte a nechajte vychladnúť.

 krok

Pripravte plnku: Vyšľahajte maslo s cukrom do penista. Po jednom pridávajte vajcia a žĺtky, aby sa dobre spojili. Nakoniec pridajte mandľový extrakt, mleté mandle, múku a všetko premiešajte do hladka. Plnku navrstvite na predpečený korpus, navrch poukladajte hrušky tak, aby časť z nich trčala a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C na 30-40 minút. Nechajte vychladnúť a nakrájajte.