Malé VIANOČKY s hrozienkami: Takto sa vám budú krásne lesknúť
Malé alebo veľké, rozdiel v tom nie je. Chutia skvele!
- 135 min.
- porcie: 15
- Stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 1 kgpolohrubej múky
- 200 gkryštálového cukru (plus trochu na kvások aj cukrovú vodu)
- 1 balíčekvanilkového cukru
- 500 mlmlieka (plus na kvások)
- 60 gdroždia
- 150 gmasla
- 2 ksžĺtky
- 1 štipkasoli
- 1 kskôra z jedného biocitróna
- 1 kssušené hrozienka podľa chuti
- 1 ksolej na vymastenie
- 1 ksvajce na potretie
- 1 kssezam, mak na posypanie
Postup
krok
Do misy preosejte múku, pridajte kryštálový aj vanilkový cukor. V menšej miske zarobte kvások: Rozmrvte droždie, prisypte za menšiu lyžičku cukru a prilejte trochu mlieka. Nechajte vzísť kvások.
krok
Hotový kvások prelejte do misy s múkou, pridajte maslo, žĺtky, štipku soli, kôru z citróna a hrozienka podľa chuti. Vypracujte cesto a prikryté ho nechajte kysnúť na teplom mieste asi 45 minút.
krok
Z vyskysnutého cesta urobte 30 malých bochníčkov. Rozdeľte ich na polovice a z každej vytvarujte šúľok. Zo štyroch šúľkov zapleťte vianočku. Vianočky rozložte na vymastené plechy a nechajte ešte 30 minút kysnúť.
krok
Vykysnuté vianočky dvakrát potrite rozšľahaným vajcom a posypte sezamom alebo makom podľa chuti. Pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 200 °C, potom znížte teplotu na 120 °C a dopekajte 10-15 minút.
krok
Upečené ešte horúce vianočky potrite cukrovou vodou (vo vlažnej vode roztopte lyžicu cukru). Budú sa krásne lesknúť.
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
OŠKVARKOVÝ posúch alebo osúch? Na názve nezáleží, je dokonalý

Zbiehajú sa vám slinky na tieto ZEMIAKOVÉ KNEDLIČKY? A tá chrumkavá slaninka!
