Postup

 krok

Do misy preosejte múku, pridajte kryštálový aj vanilkový cukor. V menšej miske zarobte kvások: Rozmrvte droždie, prisypte za menšiu lyžičku cukru a prilejte trochu mlieka. Nechajte vzísť kvások. 

 krok

Hotový kvások prelejte do misy s múkou, pridajte maslo, žĺtky, štipku soli, kôru z citróna a hrozienka podľa chuti. Vypracujte cesto a prikryté ho nechajte kysnúť na teplom mieste asi 45 minút. 

 krok

Z vyskysnutého cesta urobte 30 malých bochníčkov. Rozdeľte ich na polovice a z každej vytvarujte šúľok. Zo štyroch šúľkov zapleťte vianočku. Vianočky rozložte na vymastené plechy a nechajte ešte 30 minút kysnúť. 

 krok

Vykysnuté vianočky dvakrát potrite rozšľahaným vajcom a posypte sezamom alebo makom podľa chuti. Pečte 10 minút v rúre vyhriatej na 200 °C, potom znížte teplotu na 120 °C a dopekajte 10-15 minút.

 krok

Upečené ešte horúce vianočky potrite cukrovou vodou (vo vlažnej vode roztopte lyžicu cukru). Budú sa krásne lesknúť.