Postup

 krok

Múku premiešajte s mletým makom a so soľou a postupne pridávajte rozmiešané vajcia. Miesením vypracujte suché, tuhšie cesto. Ak treba, pridajte vodu, prípadne mieste cesto navlhčenými rukami. Cesto zabaľte do potravinárskej fólie a nechajte aspoň 30 minút odpočinúť.

 krok

 Cesto vyvaľkajte na hrúbku 1,5-2 mm. Vykrajujte z neho kruhy s priemerom 5 cm, plňte ich džemom a spoje potrite rozšľahaným vajcom. Pritlačte ich k sebe, aby ste z pirohov dostali vzduchové bubliny.

 krok

Pirohy varte v osolenej vriacej vode 2-4 minúty, kým sa neuvaria – spoje však môžu byť „na zhryz“.

 krok

Scedené pirohy prelejte roztopeným maslom alebo makovým olejom, jemne ich posypte mletým makom a cukrom. Dobrú chuť.