Chuťovka
Kuku sabzi je iránska ľahká aromatická bylinková omeleta, ktorá sa tradične podáva na perzský Nový rok (začína sa na začiatku jari). Bylinky symbolizujú znovuzrodenie, vajcia plodnosť. Nebojte sa omeletu vyskúšať na náš Nový rok, milo vás prekvapí! S bulharským novoročným koláčom sa zas spája mnoho zvykov. Vkladali sa doň mince alebo rôzne iné predmety symbolizujúce prosperitu a šťastie pre človeka, ktorý si ich v koláči našiel.
KUKU SABZI – ZELENÝ BYLINKOVÝ KOLÁČ
z Iránu
5 PORCIÍ, PRÍPRAVA 25 MINÚT, VARENIE 25 MINÚT
- 50 – 80 ml extra panenského olivového oleja
- asi 4 hrste celých čerstvých byliniek zbavených hrubých stoniek (petržlen, kôpor, koriander, pažítka)
- 4 jarné cibuľky
- 2 menšie lyžičky kypriaceho prášku
- 1 lyžička soli
- pol lyžičky mletej rímskej rasce
- pol lyžičky mletej škorice
- pol lyžičky mletého čierneho korenia
- 6 vajec
- pol hrste vlašských orechov
- 2 lyžice sušených brusníc alebo čučoriedok
Na podávanie:
- chlieb alebo chlebová placka
- jogurt
- ďalšie vlašské orechy a brusnice
POSTUP:
- Olivový olej, bylinky a jarné cibuľky rozmixujte pomocou menšieho kuchynského robota s nožmi alebo ponorným mixérom. Bylinky nemusia byť nasekané úplne nadrobno.
- Kypriaci prášok, soľ, rascu, škoricu a korenie premiešajte vo väčšej miske. Postupne primiešavajte jedno vajce po druhom. Primiešajte aj bylinky v oleji, nasekané vlašské orechy a brusnice.
- Vaječnú zmes vylejte do okrúhlej formy (23 – 26 cm) vyloženej papierom na pečenie a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C zhruba na 20-25 minút.
- Koláč vyberte z rúry, nechajte chvíľu vychladnúť, vyberte z formy, nakrájajte a podávajte s chlebom alebo chlebovou plackou, jogurtom a ďalšími vlašskými orechmi a brusnicami.