paradajková omáčka

Dobré jedlo/Natália Jablonková

Ľuboš je OMÁČKOVÝ mág: Sviečkovú, chrenovku a paradajkovú varíme len podľa neho

Ktorý Slovák nemá rád omáčky? A keď sú lahodné, ako ich robí náš kuchár Ľuboš, vylížeme aj tanier. Ktorú by ste si dali ako prvú?

SVIEČKOVÁ NA SMOTANE

sviečkovica
Zdroj: Dobré jedlo/Valentína Nídelová

4 PORCIE, 2 HODINY

Potrebujete:

  • 50 - 100 g údenej slaniny na špikovanie
  • 800 g - 1 kg hovädzieho zadného
  • 2 hrste koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, cibuľa, zeler – najviac mrkvy)
  • 6 guľôčok čierneho korenia
  • 3 guľôčky nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 2 guľôčky borievky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • citrón (aj na podávanie), cukor
  • soľ, mleté čierne korenie
  • žemľovú knedľu a brusnice alebo brusnicový kompót na podávanie

Postup je na druhej strane...