Lepšia než koláč! Jesenná ŽEMĽOVKA S HRUŠKAMI a vanilkovým krémom
To sa nám páči! Hlavný chod aj dezert v jednom jedle. Po tejto hruškovej žemľovke s vanilkovým krémom ešte aj tanier vylížete!
- 65 min.
- porcie: 6
- Stredná
Suroviny
Potrebujeme:
- 4 ksžĺtky
- 80 gkrupicového cukru
- 1 štipkasoli
- 1 lyžicakukuričného škrobu
- 250 mlmlieka
- 250 mlsmotany na šľahanie
- štvrť lyžicamletej vanilky
- 4 kscroissanty
- 4-5 kshrušiek (zbavených jadrovníka)
- 1 ksmaslo na vymazanie formy
Postup
krok
Žĺtky s cukrom a so štipkou soli vyšľahajte – nemusíte až do peny. Pridajte škrob a dobre zamiešajte, aby v zmesi neboli hrudky.
krok
Mlieko so smotanou a vanilkou zohrejte teste pod bod varu. Potom ho pomaly a za stáleho miešania prilievajte do žĺtkov. Celú zmes prelejte späť do hrnca, kde ste zohrievali mlieko, a uvarte jemný puding. Nakoniec ho prekryte potravinárskou fóliou, aby sa na ňom nevytvorila kôrka. 3
krok
Croissanty nakrájajte na kolieska a hrušky na plátky. Striedavo ich ukladajte do vymastenej formy (21 x 15 cm). Zalejte vanilkovým pudingom (niečo si z neho odložte na podávanie, ak chcete) a dajte piecť do rúry vyhriatej na 180 °C asi na 20 minút.
krok
Hotovú žemľovku nechajte trochu vychladnúť a ešte teplú servírujte. Najlepšie poliatu porciou vanilkového pudingu.
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Jablkové galetky so slaným karamelom: Doprajete si tento pôžitok?

Kysnutý koláč so slivkami: Je snáď niečo lepšie?
