Postup

 krok

Vo vlažnom mlieku rozmiešame droždie aj s krupicovým cukrom a necháme chvíľku rásť. Múku s kypriacim práškom, žĺtky a maslo dáme do veľkej misy, prilejeme kvások a vymiesime jemné a hladké cesto. Necháme hodinu kysnúť na teplom mieste. Zatiaľ pripravíme plnky. Na tvarohovú len zmiešame všetky suroviny. Makovú urobíme takto: Zohrejeme mlieko na bod varu, potom pridáme mak zmiešaný s cukrom, so škoricou a s vanilkou.

 krok

Všetko dobre premiešame a odstavíme. Primiešame slivkový lekvár a necháme vychladnúť. Pri orechovej plnke postupujeme rovnako ako s makovou, len na konci prípravy pridáme namiesto lekváru rum. Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, môžeme s ním začať pracovať. Najprv ho rozdelíme na tri časti (alebo podľa toho, koľko máme plniek).

 krok

Rozvaľkáme ich na dlhší obdĺžnik, potrieme plnkou, stočíme do závinu a nakrájame na slimáky široké približne 4 cm. Slimáky poukladáme na vymastený plech, no nie tesne vedľa seba. Potrieme ich maslom a necháme ešte 20 až 30 minút podkysnúť. Potom ich potrieme vajcom a dáme piecť do rúry pri 180 stupňoch Celzia na 20 až 25 minút dozlatista.