Zázvor

Shutterstock

Kúpte kilo ZÁZVORU a uvarte si liečivý zázvorový SIRUP

Podľa mena by ste povedali, že je ten najírečitejší Slovák. Veď ako znie slovo ďumbier. Pritom zázvor, čo je jeho druhý a u nás aj známejší názov, sa pestuje najmä v trópoch.

ZÁZVOROVÝ ZÁZRAK

Zázvorový sirup
Zdroj: Dobré jedlo/Dušan Křístek

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 5 MINÚT, VARENIE 70 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 kg zázvoru
  • 1 liter vody
  • 4 citróny
  • 1 kg krupicového cukru

POSTUP:

  1. Zázvor ošúpte (šupku môžete oškriabať lyžičkou alebo škrabkou na zemiaky) a nakrájajte do hrnca na plátky. Zalejte vodou tak, aby bol ponorený, pridajte na tenko nakrájaný citrón a prisypte cukor.
  2. Zmes nechajte zovrieť a varte 10 minút. Potom znížte plameň a ďalej varte asi hodinu bez pokrievky, aby sirup zhustol. Preceďte ho cez jemné sitko, zo zázvoru vytlačte čo najviac šťavy a prelejte do uzatvárateľnej fľaše.
  3. Po vychladnutí sirup uložte do chladničky, kde vydrží mesiac. Zo sirupu môžete kedykoľvek pripraviť horúci nápoj. Do hrnčeka pridajte k sirupu plátok pomaranča, nakrájaný ananás a celú škoricu s klinčekmi. Zalejte horúcou vodou a dobre premiešajte.

Zázvor zo sirupu nevyjde nazmar. Pozrite, na ďalšej strane, čo z neho urobíte...