KREHKÉ MAKOVO-MANDľOVÉ ROŽTEKY
KREHKÉ MAKOVO-MANDĽOVÉ ROŽTEKY
Zdroj: Laura Witteková
40 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT
Potrebujete:
- 450 g hladkej špaldovej múky
- 230 ml kyslej smotany
- 250 g masla
- pol lyžičky soli
Na plnku:
- 130 ml mlieka
- 150 g mletého maku
- 50 g mletých mandlí
- pol lyžičky mletej vanilky
- med alebo cukor podľa chuti
- citrónová kôra z jedného citróna
- 1 žĺtok na potretie
- celý mak na posypanie
POSTUP:
- Do misy preosejte múku, pridajte kyslú smotanu, maslo izbovej teploty, soľ a vypracujte hladké, pružné cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke dve hodiny odpočívať.
- Zatiaľ pripravte plnku: Mlieko dajte zohriať pod bod varu, vsypte doň mak, mandle, vanilku, pridajte med, citrónovú kôru a dobre premiešajte. Dajte bokom.
- Cesto vyberte z chladničky a na pomúčenej doske ho rozdeľte na štyri časti. Prvú rozvaľkajte do kruhu a potrite makovou plnkou tak, aby stred zostal voľný. Ten potrite prešľahaným žĺtkom.
- Radielkom alebo nožom rozrežte kruh na 8 trojuholníkov. Od širšej strany každý trojuholník zrolujte do tvaru rožteka a uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Takto spracujte všetky časti cesta a plnku.
- Naplnené rožteky potrite žĺtkom, posypte celým makom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 20 minút. Podávajte vychladené.