MINIBÁBOVKY S TVAROHOM A BRUSNICAMI

Laura Witteková

Koláčiky DO RUKY: Krehké uzlíky aj chutné minibábovečky

Tak ako? Už viete, či sladkosť upečenú z lásky zabalíte na rodinný výlet do (zasnežených) hôr, do manželovej tašky na notebook ako milé prekvapenie alebo deťom na desiatu?

KREHKÉ MAKOVO-MANDľOVÉ ROŽTEKY

KREHKÉ MAKOVO-MANDĽOVÉ ROŽTEKY
KREHKÉ MAKOVO-MANDĽOVÉ ROŽTEKY
Zdroj: Laura Witteková

40 KUSOV, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 450 g hladkej špaldovej múky
  • 230 ml kyslej smotany
  • 250 g masla
  • pol lyžičky soli

Na plnku:

  • 130 ml mlieka
  • 150 g mletého maku
  • 50 g mletých mandlí
  • pol lyžičky mletej vanilky
  • med alebo cukor podľa chuti
  • citrónová kôra z jedného citróna
  • 1 žĺtok na potretie
  • celý mak na posypanie

POSTUP:

  1. Do misy preosejte múku, pridajte kyslú smotanu, maslo izbovej teploty, soľ a vypracujte hladké, pružné cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie a nechajte v chladničke dve hodiny odpočívať.
  2. Zatiaľ pripravte plnku: Mlieko dajte zohriať pod bod varu, vsypte doň mak, mandle, vanilku, pridajte med, citrónovú kôru a dobre premiešajte. Dajte bokom.
  3. Cesto vyberte z chladničky a na pomúčenej doske ho rozdeľte na štyri časti. Prvú rozvaľkajte do kruhu a potrite makovou plnkou tak, aby stred zostal voľný. Ten potrite prešľahaným žĺtkom.
  4. Radielkom alebo nožom rozrežte kruh na 8 trojuholníkov. Od širšej strany každý trojuholník zrolujte do tvaru rožteka a uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Takto spracujte všetky časti cesta a plnku.
  5. Naplnené rožteky potrite žĺtkom, posypte celým makom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte 20 minút. Podávajte vychladené.

Kategórie