koláč, frgál

Dobré jedlo/Natália Jablonková

Starenka ho robila ako KOLESO od voza: Do skvelého koláča dávala až TRI plnky

Výroba frgálov je stará už takmer 200 rokov! Na Valašsku nesmú chýbať na žiadnej veľkej oslave. Celý koláč má mať priemer asi 30 cm, hmotnosť okolo 600 g a jednodruhovú náplň. My sme do toho nášho dali všetky tri plnky.

VALAŠSKÝ FRGÁL

frgál, koláč,
frgál, koláč,
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková

4 KOLÁČE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT

NA CESTO:

  • 500 g hladkej múky na kysnuté koláče
  • 80 g kryštálového cukru
  • 250 ml teplého plnotučného mlieka
  • droždie na 500 g múky (pol kocky čerstvého)
  • 2 žĺtky
  • 125 g roztopeného masla
  • štipka soli
  • citrónová kôra z 1 citróna v biokvalite

NA MAKOVÚ PLNKU:

  • 150-200 ml mlieka
  • 500 g mletého maku
  • 2 lyžice slivkového lekváru
  • 2 lyžice rumu
  • mletá vanilka a mletá škorica
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • cukor podľa potreby

NA HRUŠKOVÚ PLNKU:

  • 600 g sušených hrušiek alebo 1 kg čerstvých
  • 2 lyžice rumu
  • práškový cukor, mletá škorica
  • strúhanka

NA TVAROHOVÚ PLNKU:

  • 1 kg tučného tvarohu
  • 4 žĺtky
  • citrónová kôra z 1 citróna v biokvalite
  • 1 balíček vanilkového pudingu
  • za hrsť hrozienok namočených v rume
  • cukor podľa chuti

NA MRVENIČKU:

  • 120 g studeného masla
  • 150 g hrubej múky
  • 50 g kryštálového cukru
  • vajce a mlieko na potretie
  • maslo a rum na pokvapkanie

POSTUP:

  1. Z časti múky, cukru, mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Rúru vyhrejte na 180 °C.
  2. Zo zvyšných surovín a z vykysnutého kvásku vypracujte vláčne, mäkké cesto a nechajte ho prikryté nakysnúť.
  3.  Urobte makovú plnku: Mlieko priveďte do varu a vmiešate doň mletý mak, lekvár, rum, vanilku, škoricu, kukuričný škrob a cukor. Tvarohovú plnku pripravte zmiešaním všetkých surovín. Na hruškovú plnku pomeľte sušené hrušky, pridajte rum, práškový cukor podľa chuti, škoricu a prípadne strúhanku na zahustenie. Ak máte plnku veľmi tuhú a suchú, prilejte vodu, všetko pomixujte ponorným mixérom a varením zahustite. Hruškovú plnku môžete zhotoviť aj uvarením hustého lekváru z čerstvých hrušiek, do ktorého pridáte rum, škoricu a strúhanku.
  4. Vypracujte mrveničku: Rukami votrite maslo do múky a cukru. Pred použitím ešte nechajte stuhnúť v chladničke.
  5. Cesto rozdeľte na 4 diely, vyvaľkajte ich na kruhy s priemerom 30 cm, aby okraj bol vyšší ako zvyšok cesta. Naneste tvarohovú plnku na vonkajšiu tretinu cesta, makovú do strednej tretiny a hruškovú do stredu kruhov. Na tvarohovú plnku môžete poukladať hrozienka namočené v rume.
  6.  Frgále nechajte trochu nakysnúť. Posypte ich mrveničkou, okraje potrite vajcom premiešaným s trochou mlieka a pečte v rúre zhruba 15-20 minút. Po vychladnutí ich ešte bohato pokvapkajte roztopeným maslom s rumom a môžete servírovať.
Ilustračné foto.
Čítajte viac
Sladké triky, s ktorými sa pečenie podarí