VALAŠSKÝ FRGÁL
frgál, koláč,
Zdroj: Dobré jedlo/Natália Jablonková
4 KOLÁČE, PRÍPRAVA 40 MINÚT, PEČENIE 15 MINÚT
NA CESTO:
- 500 g hladkej múky na kysnuté koláče
- 80 g kryštálového cukru
- 250 ml teplého plnotučného mlieka
- droždie na 500 g múky (pol kocky čerstvého)
- 2 žĺtky
- 125 g roztopeného masla
- štipka soli
- citrónová kôra z 1 citróna v biokvalite
NA MAKOVÚ PLNKU:
- 150-200 ml mlieka
- 500 g mletého maku
- 2 lyžice slivkového lekváru
- 2 lyžice rumu
- mletá vanilka a mletá škorica
- 2 lyžice kukuričného škrobu
- cukor podľa potreby
NA HRUŠKOVÚ PLNKU:
- 600 g sušených hrušiek alebo 1 kg čerstvých
- 2 lyžice rumu
- práškový cukor, mletá škorica
- strúhanka
NA TVAROHOVÚ PLNKU:
- 1 kg tučného tvarohu
- 4 žĺtky
- citrónová kôra z 1 citróna v biokvalite
- 1 balíček vanilkového pudingu
- za hrsť hrozienok namočených v rume
- cukor podľa chuti
NA MRVENIČKU:
- 120 g studeného masla
- 150 g hrubej múky
- 50 g kryštálového cukru
- vajce a mlieko na potretie
- maslo a rum na pokvapkanie
POSTUP:
- Z časti múky, cukru, mlieka, cukru a droždia pripravte kvások. Rúru vyhrejte na 180 °C.
- Zo zvyšných surovín a z vykysnutého kvásku vypracujte vláčne, mäkké cesto a nechajte ho prikryté nakysnúť.
- Urobte makovú plnku: Mlieko priveďte do varu a vmiešate doň mletý mak, lekvár, rum, vanilku, škoricu, kukuričný škrob a cukor. Tvarohovú plnku pripravte zmiešaním všetkých surovín. Na hruškovú plnku pomeľte sušené hrušky, pridajte rum, práškový cukor podľa chuti, škoricu a prípadne strúhanku na zahustenie. Ak máte plnku veľmi tuhú a suchú, prilejte vodu, všetko pomixujte ponorným mixérom a varením zahustite. Hruškovú plnku môžete zhotoviť aj uvarením hustého lekváru z čerstvých hrušiek, do ktorého pridáte rum, škoricu a strúhanku.
- Vypracujte mrveničku: Rukami votrite maslo do múky a cukru. Pred použitím ešte nechajte stuhnúť v chladničke.
- Cesto rozdeľte na 4 diely, vyvaľkajte ich na kruhy s priemerom 30 cm, aby okraj bol vyšší ako zvyšok cesta. Naneste tvarohovú plnku na vonkajšiu tretinu cesta, makovú do strednej tretiny a hruškovú do stredu kruhov. Na tvarohovú plnku môžete poukladať hrozienka namočené v rume.
- Frgále nechajte trochu nakysnúť. Posypte ich mrveničkou, okraje potrite vajcom premiešaným s trochou mlieka a pečte v rúre zhruba 15-20 minút. Po vychladnutí ich ešte bohato pokvapkajte roztopeným maslom s rumom a môžete servírovať.