objednať časopis
všetky kategórie
Ilustračné foto

RAJO Vegan

Klasická kuchyňa na vegánsku nôtu: Spestrite si jedálniček s našimi overenými receptami

Rastlinná strava okrem pestrých farieb a chutí podporí vaše trávenie a tiež skráti čas, ktorý trávite nad sporákom. Ak hľadáte tip na chutné jedlo, ktoré vás v týchto sychravých dňoch zahreje a poteší celú rodinu, vyskúšajte vegánske recepty od foodblogerky Ivky Kocovej.

Krémový hlivový paprikáš

Ingrediencie:

500 g hlivy
250 ml RAJO Vegan krém na varenie
1 veľká cibuľa (nadrobno nakrájaná)
1 strúčik cesnaku
1 zelená paprika
2 menšie paradajky
1 PL paradajkový pretlak
1 PL mletej červenej papriky
½ ČL mletej údenej papriky
soľ
mleté čierne korenie
½ ČL rasca
štipka chilli
1 PL škrob (podľa potreby)
1 l zeleninový vývar (podľa potreby)
1 PL Vegan alternatívy masla
olej

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: RAJO Vegan

Postup:

Hlivu očistíme a nakrájame na menšie kúsky. Paradajky takisto nakrájame na menšie kúsky a papriku na tenšie pásiky. V hrnci si na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu do sklovita. Pridáme nakrájaný alebo pretlačený cesnak, ktorý restujeme cca 2 minúty. Dochutíme mletou a údenou paprikou, rascou, chilli, soľou a korením.
 
Potom pridáme pokrájanú hlivu, paradajky a papriku. Pár minút restujeme s korením a následne zalejeme vývarom. Varíme na miernom ohni asi 30 minút. Na záver si rozmiešame škrob v RAJO Vegan kréme na varenie a pridáme k zmesi. Všetko necháme pár minút prevrieť a odstavíme.
 
Podľa potreby dochutíme, pridáme petržlenovú vňať a podávame s cestovinou, haluškami alebo knedľou. Prajeme dobrú chuť.
 
Náš tip: Či už patríte k skúseným vegánom alebo s rastlinnou stravou iba začínate, pri svojom varení a pečení sa vždy môžete spoľahnúť na kvalitné RAJO Vegan výrobky s poctivou receptúrou. Viac informácií získate na stránke www.rajovegan.sk.

Kysnuté škoricové slimáky s Vegan „mascarpone“ polevou

Ingrediencie:

500 g hladkej múky + na pomúčenie dosky
1 ks čerstvého droždia
200 ml rastlinného mlieka
60 g cukru
štipka soli
100 g RAJO Vegan alternatíva masla (mäkké) + na vymastenie plechu na pečenie
 
Na plnku:
130 g RAJO Vegan alternatíva masla (mäkké)
200 g cukru
1 ks škoricový cukor
3 - 4 ČL čerstvo namletej škorice
štipka mletej vanilky
 
Na polevu:
200 g RAJO Vegan krém á la mascarpone
50 g zmäknutá alternatíva masla RAJO Vegan
50 - 100 g práškového cukru
50 ml rastlinného mlieka /podľa potreby

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: RAJO Vegan

Postup:

Najprv si pripravíme kvások. Do vlažného rastlinného mlieka pridáme rozdrobené čerstvé droždie a lyžičku cukru, zľahka premiešame, zakryjeme utierkou a necháme odpočívať na teplom mieste cca 10 minút.
 
Zatiaľ si preosejeme múku a nasypeme ju do väčšej misy. Pridáme soľ, cukor a nakrájané mäkké maslo RAJO Vegan. V strede si vyhĺbime jamku a dáme do nej hotový kvások. Cesto poriadne vymiesime (najlepšie rukami), musí sa odlepovať zo stien misy. Dobre vymiesené cesto zakryjeme utierkou a necháme na teplom mieste odpočívať cca 60 minút.
 
Vykysnuté cesto presunieme na pomúčenú dosku a vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika. Rovnomerne ho potrieme pripravenou náplňou (zmiešame všetky ingrediencie). Cesto poriadne stočíme do pevnej rolky a následne nakrájame na cca 3 cm hrubé rolky. Vymastíme plech na pečenie a rolky opatrne poukladáme vedľa seba. Pred pečením ich necháme odpočívať zakryté utierkou na teplom mieste ešte cca 30 minút. Potom dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov, cca 20 - 30 minút.
 
Polevu pripravíme vyšľahaním RAJO Vegan á la mascarpone, mlieka, masla a cukru. Šľaháme niekoľko minút. Keď sú slimáky upečené, necháme ich pár minút vychladiť, potrieme polevou a podávame.

Náš tip: Vývoju rastlinných produktov sa RAJO venuje už viac ako 10 rokov. Aj vďaka tomu aktuálne prichádza s unikátnym krémom á la mascarpone, krémom na varenie a vegánskymi alternatívami sprejovej šľahačky a masla. Novinky predstavujú ideálnu alternatívu živočíšnych mliečnych produktov pre vegánov, vegetariánov a pre všetkých, ktorí sa vybrali rastlinnou cestou na uľahčenie ich stravovania.

Ivka Kocová
Ivka Kocová
Zdroj: RAJO Vegan