Býva vám po ňom ťažko? Ak po zdravej, pestrej desiatej plnej vitamínov mávate tiež kŕče, cítite sa unavení, možno za to môže fruktózová intolerancia. Počuli ste už o nej?
Je to síce modernejšia diagnóza, no pekne potrápi čoraz viac ľudí. „Možno o nej vôbec netušíte, čo je škoda. Pritom stačí zvýšiť opatrnosť pri výbere a spracovaní potravín, aby vám bolo lepšie,“ hovorí farmaceutka Mária Meščanová.
Mária Meščanová
farmaceutka lekárne Dr. Max
K vysnenému povolaniu ju priviedla túžba pomáhať a starať sa o druhých ľudí. V poliklinickej lekárni, kde dnes pracuje, sa denne stretáva s ich problémami – napríklad aj s fruktózovou intoleranciou.
Spoznávate tieto príznaky?
Ak vás po ovocí či zelenine zvyknú prepadnúť, spozornejte:
- bolesti brucha
- kŕče
- plynatosť
- hnačka alebo zápcha
- chronická únava
- nevoľnosť
O čo ide?
Fruktózová intolerancia je porucha trávenia ovocného cukru v tenkom a hrubom čreve, ktorá sa prejavuje príznakmi podobnými ako pri intolerancii laktózy: Asi 30 až 90 minút po zjedení potravín s fruktózou mávate kŕče, je vám nevoľno, nafukuje vás.
Čo je fruktóza?
Ovocný cukor patrí s glukózou (hroznový cukor) medzi jednoduché cukry. Vyskytuje sa predovšetkým v čerstvom a sušenom ovocí, ovocných šťavách, v niektorých druhoch zeleniny, no aj v „zdravších“ náhradách cukru, ako je med, javorový, agávový, kukuričný sirup, trstinová melasa či kokosový cukor.
Môžete sa s ňou narodiť?
Áno. Toto ochorenie sa nazýva hereditárna intolerancia fruktózy. Je to dedičné ochorenie, ktorého výskyt je 1 : 20 000. Jeho príčinou je deficit enzýmu potrebného na štiepenie fruktózy, čím je narušený jej metabolizmus. Preto dochádza k hypoglykémii, ťažkým tráviacim ťažkostiam, poškodeniu obličiek, pečene a spomaleniu rastu. „Symptómy sa začínajú objavovať po ukončení dojčenia dieťaťa a liečba spočíva v prísnej doživotnej diéte,“ vysvetľuje odborníčka.
Ale...
... oveľa častejšie sa vyskytuje malabsorpcia fruktózy. Stojí za ňou znížená schopnosť vstrebávania fruktózy. Tá sa v našom tele absorbuje pomocou špecifických fruktózových nosičov v bunkách tenkého čreva. Pri ich nedostatku sa fruktóza dostáva priamo do hrubého čreva, kde sa stretáva s baktériami – a presne takto vznikajú mastné kyseliny s krátkym reťazcom aj rôzne plyny, ktorú spôsobujú nevoľnosť, kŕče, nafukovanie. „V prípade, že jete veľa priemyselne spracovaných potravín alebo trpíte črevnými ťažkosti, ako je zápal či syndróm dráždivého čreva, prípadne stresom, nahrávate tejto intolerancii ešte viac,“ hovorí Mária.
Ako ju zistiť?
„Na potvrdenie diagnózy je potrebná návšteva lekára. Ten pomocou jednoduchého, bezbolestného dychového testu odhalí neznášanlivosť fruktózy.“
Je častá!
Fruktózová intolerancia sa vyskytuje asi až u 40 percent populácie, častejšie u žien. Vyšší predpoklad na vznik intolerancie fruktózy majú ľudia trpiaci ďalšími ochoreniami tráviaceho systému, ako je Crohnova choroba, syndróm dráždivého čreva, laktózová intolerancia či celiakia.
Čo s ňou?
Jediným spôsobom, ako sa vyhnúť nepríjemným príznakom, je obmedziť príjem potravín s vysokým podielom fruktózy. „No keďže ovocie a zelenina obsahujú pre naše zdravie cenné vitamíny, nie je vhodné vzdať sa ich úplne. Vo všeobecnosti sa príznaky objavujú po konzumácii potravín s obsahom fruktózy viac ako 25 g,“ objasňuje odborníčka.
Vedeli ste?
„Lepšie tolerovaný je príjem ovocia po hlavnom jedle – nejedzte ho teda na desiatu či olovrant. Podiel fruktózy môžete tiež znížiť tepelnou úpravou zeleniny,“ radí Mária. Citát „Veľmi užitočné je zaviesť si potravinový denník. Poctivo si doň značte potraviny, ktoré vám spôsobujú ťažkosti.“
Pečiete?
Keďže med, agáva, kokosový cukor aj javorový sirup majú vysoký podiel fruktózy, stavte na ryžový sirup alebo stéviu. „Dobre znášaný je tiež stolový cukor – sacharóza, ktorý okrem fruktózy obsahuje glukózu. Tá totiž podporuje činnosť spomínaných transportérov v tenkom čreve, potrebných na absorbovanie fruktózy,“ dodáva odborníčka.
Aj tu sa skrýva
„Na etiketách potravín si všímajte tiež sorbitol, alkoholický cukor. Využíva sa ako náhradné sladidlo E 420. No prirodzene sa vyskytuje takisto v plodoch kôstkovíc či v hruškách. V pečeni metabolizuje na fruktózu, čím spôsobuje ťažkosti. Zle tolerované sú aj iné cukry – manitol a xylitol,“ upozorňuje Mária Meščanová.