KÁVOVO-karamelová roláda: Vynikajúca plnka, budete sa zalizovať
Skvelá chuť a jej mäkkosť vás dostane.
- 55 min.
- porcie: 12
- Stredná
Suroviny
Na roládu:
- 80 mlhorúcej vody
- 150 gkrupicového cukru
- 60 mloleja
- 5 ksveľkých vajec
- 1 lyžicavanilkového extraktu
- 160 ghladkej múky
- 1 balíčekkypriaceho prášku
- 1 štipkasoli
Na sirup:
- 1 hrnčekespresa
- 1 lyžicacukru
Na karamelový krém:
- 100 gkrupicového cukru
- 360 mlsmotany na šľahanie
Postup
krok
Rúru zohrejte na 180 °C. Klasický plech vyložte papierom na pečenie.
krok
Do misy dajte horúcu vodu s cukrom a rozmiešajte, aby sa cukor celkom rozpustil. Pridajte olej, žĺtky, vanilkový extrakt, preosiatu múku s kypriacim práškom a dobre premiešajte. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte pevný sneh a opatrne ho zapracujte do zmesi s múkou. Cesto vylejte na plech, uhlaďte a dajte piecť na 15-20 minút dozlatista.
krok
Korpus vyberte z rúry, nechajte 10 minút vychladnúť a pomocou utierky zrolujte do rolády. Nechajte tak až do úplného vychladnutia.
krok
Zatiaľ pripravte karamelový krém: Cukor dajte do hrnca alebo panvice s hrubším dnom a nechajte skaramelizovať. Smotanu zohrejte pod bod varu. Keď bude cukor skaramelizovaný, smotanu doň veľmi opatrne vlejte. Prelejte do misky a dajte do chladničky poriadne vychladiť (ešte rýchlejšie schladne v mrazničke).
krok
Vychladnutý korpus rozbaľte, odstráňte papier a polejte ho kávou zmiešanou s cukrom (cukor môžete aj vynechať, keďže roláda bude dosť sladká).
krok
Krém vyberte z chladničky, vyšľahajte a natrite ním korpus rolády. Trochu krému odložte na zdobenie.
krok
Korpus opäť zrolujte a pevne zabaľte do papiera na pečenie (prípadne do alobalu) a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny stuhnúť. Chute sa dobre prepoja a roláda sa bude lepšie krájať.
krok
Roládu vyberte z chladničky, rozbaľte a ozdobte zvyšným krémom pomocou cukrárskeho vrecka. Môžete podávať.
Najnovšie video
Odporúčame vám
Výtvory z našej kuchyne
zobraziť viac
Jablkové galetky so slaným karamelom: Doprajete si tento pôžitok?

Kysnutý koláč so slivkami: Je snáď niečo lepšie?
