Postup

 krok

Rúru zohrejte na 180 °C. Klasický plech vyložte papierom na pečenie.

 krok

 Do misy dajte horúcu vodu s cukrom a rozmiešajte, aby sa cukor celkom rozpustil. Pridajte olej, žĺtky, vanilkový extrakt, preosiatu múku s kypriacim práškom a dobre premiešajte. Z bielkov a zo štipky soli vyšľahajte pevný sneh a opatrne ho zapracujte do zmesi s múkou. Cesto vylejte na plech, uhlaďte a dajte piecť na 15-20 minút dozlatista.

 krok

 Korpus vyberte z rúry, nechajte 10 minút vychladnúť a pomocou utierky zrolujte do rolády. Nechajte tak až do úplného vychladnutia.

 krok

Zatiaľ pripravte karamelový krém: Cukor dajte do hrnca alebo panvice s hrubším dnom a nechajte skaramelizovať. Smotanu zohrejte pod bod varu. Keď bude cukor skaramelizovaný, smotanu doň veľmi opatrne vlejte. Prelejte do misky a dajte do chladničky poriadne vychladiť (ešte rýchlejšie schladne v mrazničke).

 krok

Vychladnutý korpus rozbaľte, odstráňte papier a polejte ho kávou zmiešanou s cukrom (cukor môžete aj vynechať, keďže roláda bude dosť sladká).

 krok

 Krém vyberte z chladničky, vyšľahajte a natrite ním korpus rolády. Trochu krému odložte na zdobenie.

 krok

Korpus opäť zrolujte a pevne zabaľte do papiera na pečenie (prípadne do alobalu) a dajte do chladničky aspoň na 2 hodiny stuhnúť. Chute sa dobre prepoja a roláda sa bude lepšie krájať.

 krok

Roládu vyberte z chladničky, rozbaľte a ozdobte zvyšným krémom pomocou cukrárskeho vrecka. Môžete podávať.