KÁVOVÉ LIEVANCE
KÁVOVÉ LIEVANCE
Zdroj: Gurmet
4 PORCIE, PRÍPRAVA A OPEKANIE 30 MINÚT
Potrebujete:
- 190 g hladkej múky
- 4 lyžičky kypriaceho prášku
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 5 lyžíc rozpusteného masla
- 1 lyžica jemného kryštálového cukru
- 2 lyžičky instantnej alebo jemne pomletej kávy
- maslo alebo rastlinný olej na opekanie
NA MOKKA SIRUP:
- 120 ml silnej kávy
- 1 lyžica kakaa
- 2-5 lyžíc kryštálového cukru
- 1 lyžička vanilkového extraktu
POSTUP
- Zo surovín na lievance vymiešajte v mise hladké cesto. Nechajte ho 10 minút odležať. Horúcu panvicu potrite maslom alebo olejom a naberačkou nalejte do stredu cesto. Jemným pohybom panvice ho nechajte roztiecť k okrajom. Opekajte z oboch strán dozlatista.
- Sirup pripravte, kým cesto odpočíva. Môžete ho uvariť aj deň vopred. Všetky suroviny uveďte v kastróliku do varu. Množstvo cukru zvoľte podľa chuti a požadovanej hustoty. Ak chcete redšiu konzistenciu sirupu, stačia ho 2 lyžice. Studeným alebo teplým sirupom prelejte lievance a podávajte.
Jemným lievancom dodá káva a mokka sirup robustnosť. Do cesta môžete vmiešať aj nasekané kakaové bôby.