objednať časopis
všetky kategórie
Asian,Food,Served,On,Black,Stone,,Top,View.,Chinese,And

Shutterstock

Jedinečná Ázia: NAJpestrejšie a NAJfarebnejšie chute s vôňami

V tejto kuchyni akoby si dali rande najpestrejšie, najfarebnejšie chute s vôňami. Pripojte sa, nebudete navyše.

ROLKY Z RYŽOVÉHO PAPIERA SO SLADKOKYSLOU ČILI OMÁČKOU z Vietnamu

ROLKY Z RYŽOVÉHO PAPIERA SO SLADKOKYSLOU ČILI OMÁČKOU
ROLKY Z RYŽOVÉHO PAPIERA SO SLADKOKYSLOU ČILI OMÁČKOU
Zdroj: Dobré jedlo /Natália Jablonková

4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT

Potrebujete:

  • 8 okrúhlych ryžových papierov na rolky
  • 12 tepelne upravených kreviet
  • najemno strúhaná zelenina (mrkva, kapusta, reďkovka)
  • šalát podľa dostupnosti (špenát, baby gem alebo hlávkový šalát)
  • čerstvé bylinky (koriander, mäta)

Na omáčku:

  • 60 ml ryžového alebo liehového octu
  • 60 g cukru
  • 100 ml vody alebo čistého vývaru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 a pol lyžičky sójovej omáčky
  • 1 lyžička kečupu na farbu
  • 1-2 lyžičky sušenej drvenej čili papričky
  • 2 lyžičky (6 g) kukuričného škrobu
  • 1 lyžica (6 g) vody

POSTUP:

  1. Ryžový papier nechajte zmäknúť vo vode podľa návodu na obale.
  2. Na zmäknutý ryžový papier postupne naukladajte po dĺžke prekrojené krevety, nastrúhanú čerstvú zeleninu, šalátové listy a bylinky. Všetko uložte ku kraju, ktorý je k vám bližšie.
  3. Plnku prekryte spodnou časťou ryžového papiera, potom jeho voľnou hornou a dolnou stranou a zvyšok zaviňte do rolky. Papier pevnejšie doťahujte, nie však tak pevne, aby sa roztrhol. Ak chcete, rozkrojte rolku naprieč na polovice.
  4. Ocot, cukor, vodu alebo vývar, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, kečup a drvené čili dajte do rajnice, priveďte do varu a chvíľu povarte. Škrob premiešajte s trochou vody a vlejte do omáčky, Opäť priveďte do varu a varte niekoľko minút, kým omáčka nedosiahne požadovanú hustotu. Omáčka ešte po vychladnutí stuhne.
  5. Vietnamské rolky podávajte s vychladnutou omáčkou.

Dobrý tip kuchára Ľuboša Mega

Do ryžového papiera môžete zavinúť rôzne druhy surovín – šalátovú uhorku, plátky tofu alebo aj uvarené mleté mäso, rôznu dostupnú čerstvú zeleninu, kešu orechy alebo arašidy, červenú kapustu či ryžové rezance.

Kategórie