ROLKY Z RYŽOVÉHO PAPIERA SO SLADKOKYSLOU ČILI OMÁČKOU z Vietnamu
ROLKY Z RYŽOVÉHO PAPIERA SO SLADKOKYSLOU ČILI OMÁČKOU
Zdroj: Dobré jedlo /Natália Jablonková
4 PORCIE, PRÍPRAVA 30 MINÚT, VARENIE 10 MINÚT
Potrebujete:
- 8 okrúhlych ryžových papierov na rolky
- 12 tepelne upravených kreviet
- najemno strúhaná zelenina (mrkva, kapusta, reďkovka)
- šalát podľa dostupnosti (špenát, baby gem alebo hlávkový šalát)
- čerstvé bylinky (koriander, mäta)
Na omáčku:
- 60 ml ryžového alebo liehového octu
- 60 g cukru
- 100 ml vody alebo čistého vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 a pol lyžičky sójovej omáčky
- 1 lyžička kečupu na farbu
- 1-2 lyžičky sušenej drvenej čili papričky
- 2 lyžičky (6 g) kukuričného škrobu
- 1 lyžica (6 g) vody
POSTUP:
- Ryžový papier nechajte zmäknúť vo vode podľa návodu na obale.
- Na zmäknutý ryžový papier postupne naukladajte po dĺžke prekrojené krevety, nastrúhanú čerstvú zeleninu, šalátové listy a bylinky. Všetko uložte ku kraju, ktorý je k vám bližšie.
- Plnku prekryte spodnou časťou ryžového papiera, potom jeho voľnou hornou a dolnou stranou a zvyšok zaviňte do rolky. Papier pevnejšie doťahujte, nie však tak pevne, aby sa roztrhol. Ak chcete, rozkrojte rolku naprieč na polovice.
- Ocot, cukor, vodu alebo vývar, prelisovaný cesnak, sójovú omáčku, kečup a drvené čili dajte do rajnice, priveďte do varu a chvíľu povarte. Škrob premiešajte s trochou vody a vlejte do omáčky, Opäť priveďte do varu a varte niekoľko minút, kým omáčka nedosiahne požadovanú hustotu. Omáčka ešte po vychladnutí stuhne.
- Vietnamské rolky podávajte s vychladnutou omáčkou.
Dobrý tip kuchára Ľuboša Mega
Do ryžového papiera môžete zavinúť rôzne druhy surovín – šalátovú uhorku, plátky tofu alebo aj uvarené mleté mäso, rôznu dostupnú čerstvú zeleninu, kešu orechy alebo arašidy, červenú kapustu či ryžové rezance.