Postup

 krok

Najprv urobte karamelový krém: Do panvice s hrubým dnom vsypte cukor a nechajte ho skaramelizovať. Prilejte horúcu smotanu (dávajte veľký pozor, karamel začne silno bublať), dobre premiešajte a odstavte z ohňa. Pridajte maslo a miešajte, kým sa celkom neroztopí. Nechajte vychladnúť na 45-50 °C. Potom do karamelovej omáčky zamiešajte želatínu a dajte vychladnúť do chladničky.

 krok

Upečte korpus: Do veľkej misy presypte múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu, soľ a kardamóm. V druhej mise vyšľahajte vajcia s cukrom do svetlej peny. Prilejte olej, kyslú smotanu a dobre vmiešajte suché ingrediencie. Nakoniec prisypte jablká a ešte raz zamiešajte.

 krok

Cesto vylejte do dvoch foriem (18 cm), ktorých dno ste vystlali papierom na pečenie. Pečte 30-35 minút dozlatista v rúre vyhriatej na 190 °C. Upečené korpusy nechajte celkom vychladnúť a prerežte ich na polovice.

 krok

Urobte plnku: Jabĺčka nakrájané na kocky dajte do panvice spolu s maslom, cukrom a vanilkovým extraktom. Poduste do polomäkka. Tretinu plnky rozmixujte dohladka a pridajte 2 lyžice portského vína. Toto pyré použijete na potieranie korpusov.

 krok

Vychladnutú karamelovú zmes dajte do misy, pridajte mascarpone a dobre vyšľahajte do pevného krému. Na podnos položte prvý korpus, potrite ho jabĺčkovým pyré, naneste štvrtinu krému, posypte ho časťou nasekaných orieškov, podusenými jablkami a prikryte ďalším korpusom. Postup opakujte, kým neminiete korpusy. Posledný korpus potrite už iba krémom. Tortu dajte aspoň na hodinu do chladničky.

 krok

Vychladenú tortu posypte orieškami, ozdobte sušenými jablkami a môžete krájať.

Kategórie