Postup

 krok

Nakrájajte studené morčacie mäso na kúsky a pomeľte v mlynčeku na jemno.

 krok

Nakrájané cibule osmažte na oleji do sklovita, pridajte prelisované cesnaky, mletú papriku, rascu, chvíľu ich pražte a odstavte z plameňa. Nechajte vychladnúť.

 krok

Nakrájané kúsky chleba zalejte vývarom alebo mliekom. Ak použijete ovsené vločky, tiež ich zalejte. Uvarené obilniny zalievať nemusíte. 

 krok

Mleté mäso premiešajte s vychladnutou cibuľou, namočeným chlebom alebo obilninou, vajcom, nasekanou petržlenovou vňaťou, so soľou a s korením. Vyformujte jednu malú guľôčku a opečte ju z oboch strán na panvici. Podľa jej chuti dochuťte zvyšok masy. 

 krok

Z mäsa vytvarujte guľôčky a postupne ich opečte na panvici (neopekajte príliš veľa guľôčok naraz). Nakoniec vráťte všetky do panvice, podlejte ich trochou vody alebo vývaru a duste prikryté.

 krok

Uvarte prívarok: Na oleji osmažte očistenú, na drobno pokrájanú cibuľu, pridajte očistenú a nakrájanú tekvicu zbavenú jadierok, zemiaky, prelisovaný cesnak, stonky z kôpru, nové korenie, bobkový list, soľ a korenie. Zalejte vývarom alebo vodou a varte prikryté do zmäknutia zeleniny. Nechajte prívarok mierne vychladnúť, vyberte časť kôprových stoniek, bobkový list a nové korenie. Prívarok rozmixujte do krémova ponorným alebo stolným mixérom. Ak chcete, dochuťte ho ešte čerstvým chrenom.

 krok

Pripravte placky: Nastrúhajte ošúpané zemiaky, pridajte k nim nasekané huby (sušené huby najskôr nechajte nasiaknuť vodou), majorán, prelisovaný cesnak, soľ, korenie a múku podľa potreby. Čím menej múky, tým lepšie. Zarobené cesto opekajte po lyžiciach z oboch strán na rozpálenom oleji. 8

 krok

Prívarok podávajte s mäsovými guľkami, výpekom a plackami. Nakoniec ozdobte čerstvým kôprom.

Kategórie