Zo zberu sa vrátila domov až po pol roku, na vozíku. Dnes je z nej najlepšia handbikerka na svete! a svojou vnútornou silou motivuje hendikepovaných po celej zemeguli. Nemáme slov. My sa bez hrušiek v kuchyni však ani nehneme.
Galetka s kozím syrom, hruškami a orechmi
Galteka s kozím syrom, hruškami a orechmi
Zdroj: archív
1 KUS, PRÍPRAVA 15 MINÚT PEČENIE 25 MINÚT
Potrebujete:
- 2 šálky hladkej múky (špaldovej)
- pol lyžičky soli
- trištvrte šálky masla nakrájaného na kocky
- 115 g kozieho syra (plus na obloženie)
- 1 lyžica jablkového octu
- 2 lyžice ľadovej vody
- 1 väčšia alebo 2 malé hrušky
- 1 vajce
- olivový olej
- med, orechy a rozmarín na dokončenie
POSTUP:
- V mise zmiešajte múku so soľou, pridajte studené maslo a syr. Mieste, kým sa suroviny nespoja. Potom pridajte ocot, vodu a vymiešajte hladké cesto (ak treba, prilejte ešte trocha vody). Vytvarujte placku, zabaľte ju do fólie a dajte na 30 minút do chladničky.
- Cesto vyvaľkajte do kruhu, uložte na plech vystlaný papierom na pečenie, obložte kúskami syra, plátkami hrušiek,vnasekanými orechmi a rozmarínom – kraje nechajte voľné. Zahnite ich a potrite vajcom. Nakoniec galetku pokvapkajte medom aj olejom, osoľte (ak chcete) a dajte piecť na 25 minút do rúry vyhriatej na 200 °C.
Dobrý tip Kataríny Brunovskej
Namiesto kozieho syra môžete na obloženie použiť aj gorgonzolu alebo fetu. S hruškami si takisto výborne rozumejú. No potom soľte menej.