jablkovy must

Shutterstock

Domáci JABLČNÝ MUŠT: Medicína aj kultový recept

Vyskúšajte túto jesennú klasiku, podarí sa vám. Recept je veľmi jednoduchý.

Domáci jablčný mušt

DOMÁCI JABLČNÝ MUŠT
DOMÁCI JABLČNÝ MUŠT
Zdroj: SHUTTERSTOCK, MOVIESTILLSDB.COM

2,5 litra, príprava 1-2 hodiny

Potrebujete:

• 5 kg jabĺk rôznych odrôd (najlepšie bio)

POSTUP

  1. Umyté jablká bez jadrovníkov pokrájajte a nahrubo postrúhajte alebo pomeľte. Prelisujte (najlepšie v lise na hrozno). Môžete použiť aj odšťavovač. Prípadne si pomôžte sitkom a gázou, cez ktorú necháte šťavu odkvapkať.
  2. Šťavu nechajte odstáť, aby sa usadil dole kal a preceďte cez gázu (ale nemusíte). V hrnci pomaly zahrejte na 80-90 °C. Ak sa na povrchu tvorí pena, odoberte ju.
  3. Horúcu šťavu prelejte do zohriatych sklenených fliaš, nie však úplne doplna, a dobre uzatvorte. Fľaše uložte vodorovne, prikryte uterákom a nechajte voľne vychladnúť. Jablčnú šťavu nemusíte zahrievať, stačí ju v PET fľaši uskladniť v mrazničke.