Zľava: Šéfka kuchyne Katka Karabínová, majiteľka bistra Martina Felix Maženská

MATEJ KALINA

DOMÁCA STRAVA je fantastický trend: Varte polievky a prívarky ostošesť!

„Dobrá polievka je ich plná. S Katkou máme v zásobe okolo 150 receptov, ktoré stále vylepšujeme, aby boli lahodné, nutrične vyvážené aj krásne farebné pre oko. Oplatí sa, veď my Slováci polievky milujeme,“ hovorí Martina zo známej bratislavskej polievkarne.

To, že sme národ polievkový a tiež prívarkový po našich prababičkách, dokazuje fakt, že Soupa Bistro, ktoré s manželom vedie už jedenásty rok, zvláda aj ťažkú koronakrízu. „Čoraz viac ľudí športuje, otužuje, dbá o svoje zdravie, takže vyhľadáva kvalitné jedlo... som však milo prekvapená, koľko sa ich pustilo do varenia. Domáca strava je fantastický trend a začiatočníkov iste povzbudí, že na polievke či omáčke toho nemožno veľa pokaziť. Okrem toho sú rýchlo hotové...aha.“

Martina Felix Maženská a Katka Karabínová
Martina Felix Maženská a Katka Karabínová
Zdroj: MATEJ KALINA

Morčacia polievka s cícerom a čili

Zohreje vás! Do tejto farebnej polievky môžete tiež nakrájať diétne kuracie prsia, no vďaka cíceru vás celkom isto zasýti aj bez mäsa,“ odporúča Martina.
Zohreje vás! Do tejto farebnej polievky môžete tiež nakrájať diétne kuracie prsia, no vďaka cíceru vás celkom isto zasýti aj bez mäsa,“ odporúča Martina.
Zdroj: MATEJ KALINA

4 PORCIE, PRÍPRAVA 10 MINÚT, VARENIE 20 MINÚT

Potrebujete:

  • 1 väčšia cibuľa (alebo 2 menšie)
  • 2-3 strúčiky cesnaku
  • 300 g morčacích pŕs
  • 250 g mrkvy 
  • zázvor (môže byť aj nakladaný)
  • čili podľa chuti
  • 200 g zemiakov 
  • 200 g paradajok
  • 200 g uvareného cícera
  • petržlenová vňať
  • olej

POSTUP

  1. Na oleji orestujte nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridajte nakrájané mäso, mrkvu, zázvor nastrúhaný najemno, čili nasekané na jemno, korenie a soľ. Primiešajte nakrájané zemiaky a zalejte vodou.
  2. Polievku varte 15 minút, potom pridajte paradajky nakrájané na mesiačiky, uvarený cícer a ešte chvíľku povarte. V miske ozdobte nasekanou petržlenovou vňaťou a môžete servírovať.