Tie naše sú plné ovocia, tvarohu, smotany a nových nápadov. Vaše?

VANILKOVÁ PANNA COTTA S PEČENÝMI BROSKYŇAMI A NEKTÁRINKAMI

VANILKOVÁ PANNA COTTA S PEČENÝMI BROSKYŇAMI A NEKTÁRINKAMI
VANILKOVÁ PANNA COTTA S PEČENÝMI BROSKYŇAMI A NEKTÁRINKAMI
Zdroj: Laura Witteková

6 PORCIÍ, PRÍPRAVA 30 MINÚT + CHLADENIE

SUROVINY

Na panna cottu:

  • 60 ml vody
  • 2 a pol lyžičky práškovej želatíny
  • 500 g gréckeho jogurtu
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 300 ml plnotučného mlieka
  • 175 ml smotany na šľahanie
  • 70 g krupicového cukru
  • šťava z polovice citróna

Na pečené broskyne a nektárinky:

  • 2 broskyne
  • 2 nektárinky
  • 2 lyžice balzamového octu
  • 1 lyžica medu
  • štipka soli a mletého čierneho korenia
  • 2-3 vetvičky tymianu (+ na ozdobu)

POSTUP:

  1. Do misky s vodou dajte napučať želatínu asi na 10 minút.
  2. Vo väčšej mise premiešajte jogurt, vanilkový extrakt, 200 ml mlieka a šľahačku. V malom hrnčeku zohrejte zvyšné mlieko s cukrom, aby sa cukor celkom rozpustil. Potom mlieko odstavte, pridajte šťavu z citróna a rozmiešajte v ňom dohladka napučanú želatínu (ak by sa želatína pomaly rozpúšťala, môžete mlieko ešte trochu zahriať, nesmie však zovrieť).
  3. Do teplého mlieka dajte lyžicu jogurtovej zmesi a dobre rozmiešajte. Takto pridajte ešte 3-4 lyžice a vždy po jednej rozmiešajte – vyrovnajú sa tak teploty a želatína sa nezrazí. Nakoniec vylejte želatínové mlieko do jogurtovej zmesi, dobre premiešajte a naplňte do pohárikov. Poháriky uložte do mafinovej formy, aby boli jemne naklonené (docielite tým šikmý dizajn), a dajte na 3-4 hodiny do chladničky, ideálne však na noc.
  4. Pripravte ovocie: Rúru vyhrejte na 200 °C. Umyté broskyne a nektárinky nakrájajte na mesiačiky a uložte na plech.
  5. V miske zmiešajte balzamový ocot, med, soľ, korenie, tymian a zmesou pokvapkajte pripravené ovocie. Dajte piecť na 10-15 minút, aby ovocie skaramelizovalo a pustilo šťavu.
  6. Stuhnutú panna cottu ozdobte vychladnutým ovocím aj šťavou, tymianom a môžete podávať.

Kategórie