Pravda veľká, ovocie chutí samé od seba božsky už rovno z kríka. Keď z nich ušetríte do dezertov našej Veroniky, budete na ne nahlas spomínať až do ďalšieho leta.

Čučoriedky patria k najzdravšiemu ovociu na svete a právom ich radíme do kategórie super food. Ich antioxidanty spomaľujú starnutie mozgových buniek. Myslite na to, že najviac ich je v šupke. Keďže sú zásobárňou céčka a železa, podporia imunitný systém a pomáhajú upraviť krvný tlak. Sú tiež perfektné pre vaše oči namáhané prácou s počítačom. Je dokázané, že čučoriedky regenerujú sietnicu a dokážu bojovať so šeroslepotou.

Chvalabohu, nevyvolávajú alergiu, dokonca ani pri väčších dávkach či dlhšom čase konzumácie. Užite si ich teda naplno!Černice majú najviac kyseliny elagovej zo všetkých druhov bobuľového ovocia. Práve tá reguluje hladinu cukru v krvi, takže ich môžu aj cukrovkári. Jadierka černíc sú plné ďalšej prospešnej kyseliny – acetylsalicylovej, ktorá tlmí nielen bolesť, ale aj zápaly. Podobne ako čučoriedkam, aj černiciam sa hovorí hotový elixír mladosti a krásy. Môže za to mix vitamínov C a E a veľká dávka flavonoidov. Čím sú tmavšie, tým lepšie! Ak vás trápi problematická pleť a vaše vlasy potrebujú po lete reštart, stavte na toto ovocie.

Goji verzus čučoriedky?

„Sušené plody z Ázie zaplavili trh a ich mohutná reklama spôsobuje, že zabúdame na naše potraviny, čo je na škodu,“ hovorí výživová poradkyňa Renáta Beláková. Hoci goji obsahujú o niečo viac antioxidantov, béčok, vitamínu A, C aj E ako naše šťavnaté čučoriedky, majú tiež viac cukru. Presne 50 g na 100 g ovocia, a to je veľa! Na druhej strane, rovnako zdravé domáce čučoriedky, ktoré navyše aj oveľa lepšie chutia a napečieme z nich tie najlepšie koláče na svete, sú menej sladké a zároveň o polovicu lacnejšie. Okrem toho liečia zápaly, blahodarne pôsobia na mozog, bojujú proti strate pamäti aj s Alzheimerovou chorobou.

Kategórie