Postup

 krok

Do misy preosejeme múku, pridáme citrónovú kôru, 40 g práškového cukru, vanilínový cukor, štipku soli a 120 g mäkkého masla. Vypracujeme hladké cesto, vytvarujeme do gule, zabalíme do fólie a na 2 hodiny odložíme do chladu. Rúru vyhrejeme na 180 stupňov Celzia. Na pomúčenej pracovnej ploche cesto vyvaľkáme a preložíme ho do vymastenej koláčovej formy (36 x 13 cm). Prevyšujúce okraje cesta pritlačíme k okrajom formy.

 krok

Dno cesta popicháme vidličkou. Naplnenú formu odložíme na 15 minút do chladu. Studené cesto prikryjeme papierom na pečenie, na ktorý nasypeme suchú strukovinu – hrach alebo fazuľu. Cesto vložíme do vyhriatej rúry a na druhej priečke odspodu pečieme asi 20 minút. Z predpečeného cesta odstránime papier so strukovinou a pečieme ešte ďalších 8 až 10 minút.

 krok

Necháme vychladnúť na kuchynskej mriežke. V 2 lyžiciach vody rozmiešame kukuričný škrob. Pridáme 4 žĺtky a dohladka vymiešame. V kastróliku prevaríme citrónovú šťavu s bielym vínom, 130 g práškového cukru, vyškrabanými vanilkovými semienkami a vanilkovým strukom. Odstavíme, vanilkový struk vyberieme a horúci sirup za stáleho miešania spojíme s vyšľahanými žĺtkami.

 krok

Žĺtkovú zmes cez sitko precedíme naspäť do hrnca. Za stáleho miešania privedieme do varu, asi 1 minútu povaríme a odstavíme zo sporáka. Do horúceho žĺtkového krému postupne zašľaháme 80 g masla, pokrájaného na kocky.

 krok

Krém necháme mierne vychladnúť a potom ho ešte vlažný natrieme na upečené cesto. Na krém poukladáme očistené a umyté čučoriedky, ktoré zľahka zatlačíme. Koláč odložíme asi na 1 hodinu na chladné miesto.

 krok

Citrónové želé zohrejeme, dohladka vymiešame a rozotrieme na čučoriedky. V mixéri zmiešame s kandizovaným cukrom (rozdrvený valčekom). Rozdrvený cukor potom zmiešame s nasekanými mätovými lístkami. Koláč pred servírovaním posypeme mätovým cukrom.